Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Εκδήλωση - Αγρίνιο 5 Νοεμβρίου 2005

Εκδήλωση στο Αγρίνιο στις 5 Νοεμβρίου 2005 με θέμα:

«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στη Χώρα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας »

Κάντε κλικ για να δειτε: Πρόγραμμα - Παρουσιάσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο του Δήμου Αγρινίου, η ημερίδα με θέμα "Η προοπτική της ευρυζωνικότητας στη χώρα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας". Η ημερίδα έγινε με τη συμμετοχή και παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας, των τηλεπικοινωνιακών παροχών αλλά και του κοινού, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την ευρυζωνικότητα, καθώς και την ανάλυση της προοπτικής της στη χώρα και στην ΠΔΕ.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) στα πλαίσια του έργου "Προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας" το οποίο έχει ενταχθεί στο μέτρου 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας". Στόχος του έργου είναι η προώθηση της ζήτησης και χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών στην ΠΔΕ.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την πέμπτη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από το ΕΑΙΤΥ, στους μεγαλύτερους δήμους της ΠΔΕ κατά τη διετία 2005-2006 και αφορούν την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην ΠΔΕ. Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών στη χώρα και ιδιαίτερα στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας(ΠΔΕ), η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, παρουσιάσθηκαν οι διαθέσιμες τεχνολογίες και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία, ενώ έγινε και παρουσίαση έργων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα στην ΠΔΕ και αφορούν στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική (έγιναν 62 δηλώσεις εγγραφής), γεγονός που φανερώνει ότι ο κόσμος αρχίζει να ευαισθητοποιείται σε θέματα που αφορούν την ευρυζωνικότητα και τις νέες τεχνολογίες στην ΠΔΕ. Στην εκδήλωση μοιράστηκε από το ΕΑΙΤΥ, υλικό προώθησης της ευρυζωνικότητας (αφίσα, ενημερωτικά δίπτυχα, μπλοκ, στυλό) καθώς και τεύχη του περιοδικού Infosoc τα οποία περιείχαν άρθρα σχετικά με την ευρυζωνικότητα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε 3 συνεδρίες και συνολικά μίλησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους 17 ομιλητές. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.

Το θέμα της πρώτης συνεδρίας αφορούσε τις Πολιτικές για την Ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων μίλησαν ο Εκπρόσωπος ΕΥΔ ΕΠ της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Αβέρκιος Βαφειάδης, το Στέλεχος Διαχείρισης Έργων, ΚτΠ Α.Ε κ. Χάρης Στελλάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ κ. Νικόλαος Κάκαρης καθώς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης Αγοράς και Ανταγωνισμού από την ΕΕΤΤ κ. Μηνάς Καρατζόγλου. Την συνεδρία έκλεισε η ομιλία του δικηγόρου κ. Δημήτρη Πελέκη που αναφέρθηκε στα νομικά θέματα που προκύπτουν από την Ευρυζωνικότητα. Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης ήταν ότι η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα είναι εξίσου δεδομένη και σημαντική όπως ακριβώς και στις άλλες χώρες. Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση ως προς την ζήτηση και εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η βούληση προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό. Επίσης, παρουσιάστηκαν τόσο οι δράσεις όσο και τα έργα τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αφορούν ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες ενώ ανακοινώθηκαν και μελλοντικά έργα τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την ΚτΠ.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως κύριο θέμα των ρόλο των Δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρυζωνικότητα και οι ομιλητές ήταν, κατά κύριο λόγο, εκπρόσωποι εταιριών. Τη συνεδρία άνοιξε η ομιλία του Τηλεπικοινωνιακού Μηχανικού του ΟΤΕ για το τμήμα Ακαρνανίας κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου, ενώ στη συνέχεια μίλησαν ο Εμπορικός Διευθυντής των Αττικών Τηλεπικοινωνίων κ. Διονύσιος Παπαευθυμίου, ο Διευθυντής Marketing και Ανάπτυξης της ERICSSON ΕΛΛΑΣ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Ρογκάλας, ο εκπρόσωπος της Cisco Systems Hellas κ. Νικόλαος Λαμπρογιώργος, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OPTRONICS technologies ΑΒΕΤΕ κ Ηλίας Κουκουβίνος καθώς και η εκπρόσωπος της εταιρείας MDATA κ. Ασημίνα Μιχαηλίδου. Οι εκπρόσωποι των εταιριών ενημέρωσαν το κοινό για τις ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες που διαθέτουν και παρουσίασαν ορισμένα από τα μελλοντικά επιχειρηματικά τους σχέδια.

Η τρίτη συνεδρία είχε ως κύριο θέμα την Ευρυζωνικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε με την μορφή συζήτησης με συμμετέχοντες τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Επιστημονικού Υπεύθυνου της ΕΜ-6/ΕΑΙΤΥ, και Υπεύθυνου του Έργου "Προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην ΠΔΕ κ. Χρήστο Μπούρα, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) Κ. Χρυσόστομος Τζιουβάρας. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Π.Ε.Τ.Α Α.Ε κ. Γιώργος Βασαρδάνης, ο κ. Ιωσήφ Μπονιτσιόλι από το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Προϊστάμενος Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, κ. Βασίλης Τριανταφύλλου καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτρης Ματζανάς. Στη συνεδρία συζητήθηκαν θέματα της ευρυζωνικότητας στην ΠΔΕ ενώ όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη και τα οφέλη που θα προκύψουν από την Ευρυζωνικότητα σε πολλαπλούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Κλείνοντας την ημερίδα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητής του ΕΑΙΤΥ Χρήστος Μπούρας τόνισε ότι η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας, καθώς τα πλεονεκτήματα από την εξάπλωση και χρήση των νέων τεχνολογιών θα αποτελέσουν ουσιαστικό εργαλείο για ανοιχτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, θα δημιουργήσουν νέες μορφές εργασίας, νέες δεξιότητες και θα διασφαλίσουν τη συνεχή κατάρτιση και δια βίου μάθηση των πολιτών. Τα πλεονεκτήματα της Ευρυζωνικής Πρόσβασης γίνονται αντιληπτά αν αξιολογήσουμε τους τομείς στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή οι ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία, αποδεικνύονται μείζονος σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ιδιαίτερα έντονες και άμεσα αντιληπτές στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Η ανάπτυξη των κατάλληλων ευρυζωνικών υποδομών που θα είναι προσβάσιμες και προσιτές σε όλους, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των πολιτών της περιφέρειας και δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

Όλες οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο δικτυακό μας τόπο. Η επόμενη εκδήλωση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρυζωνικότητα θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στα πλαίσια του Money Show 2005. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα μέσω του δικτυακού τόπου της προώθησης της ευρυζωνικότητας στην ΠΔΕ http://ru6.cti.gr/broadband.