Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Εκδήλωση - Καλάβρυτα 27 Ιουλίου 2005

Εκδήλωση στα Καλάβρυτα στις 27 Ιουλίου 2005 με θέμα:

«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Κάντε κλικ για να δειτε: Πρόγραμμα - Παρουσιάσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 27 Ιουλίου στην Αίθουσα «Αρχοντικό Παλαιολογίνας» των Καλαβρύτων, η εκδήλωση με θέμα «Η προοπτική της ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή και παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας, των τηλεπικοινωνιακών παροχών αλλά και του κοινού, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την ευρυζωνικότητα, καθώς και την ανάλυση της προοπτικής της στη χώρα και στην ΠΔΕ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) στα πλαίσια του έργου «Προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» το οποίο έχει ενταχθεί στο μέτρου 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Στόχος του έργου είναι η προώθηση της ζήτησης και χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών στην ΠΔΕ. Στα πλαίσια του έργου γίνονται μελέτες για τις ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες στη ΠΔΕ, διεξάγεται διαφημιστική καμπάνια για την ευρυζωνικότητα στα ΜΜΕ της ΠΔΕ, λειτουργεί δικτυακός τόπος και επίσης λειτουργεί περίπτερο επίδειξης ευρυζωνικών υπηρεσιών, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται μώλο της Αγίου Νικολάου στη Πάτρα και το οποίο θα μεταφερθεί το φθινόπωρο στον Πύργο και με το νέο έτος στο Αγρίνιο.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την τρίτη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που πρόκειται να γίνουν από το ΕΑΙΤΥ, στους μεγαλύτερους δήμους της ΠΔΕ κατά τη διετία 2005-2006 και αφορούν την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην ΠΔΕ.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών στη χώρα και ιδιαίτερα στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, παρουσιάσθηκαν οι διαθέσιμες τεχνολογίες και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία, ενώ έγινε και παρουσίαση έργων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα στην ΠΔΕ και αφορούν στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική (έγιναν 50 δηλώσεις εγγραφής), γεγονός που φανερώνει ότι ο κόσμος αρχίζει να ευαισθητοποιείται σε θέματα που αφορούν την ευρυζωνικότητα και τις νέες τεχνολογίες στην ΠΔΕ. Στην εκδήλωση μοιράστηκε από το ΕΑΙΤΥ, υλικό προώθησης της ευρυζωνικότητας (αφίσα, ενημερωτικά δίπτυχα, μπλόκ, στυλό).

Το πρόγραμμα περιλάμβανε 2 συνεδρίες και συνολικά μίλησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους 7 ομιλητές. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απεύθυναν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο Σύμβουλος Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Βασίλης Καρκούλιας.

Το θέμα της πρώτης συνεδρίας αφορούσε τη σημασία της Ευρυζωνικότητας και οι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι τηλεπικοινωνιακών εταιριών. Τη συνεδρία άνοιξε με την ομιλία του ο εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Αβέρκιος Βαφειάδης ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητής του ΕΑΙΤΥ κ. Χρήστος Μπούρας. Τη συνεδρία έκλεισε η ομιλία του εκπρόσωπου ΟΤΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Γεωργίου Κανελάκη. Τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν από την πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης ήταν ότι η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα είναι εξίσου δεδομένη και σημαντική όπως ακριβώς και στις άλλες χώρες. Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση ως προς την ζήτηση και εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό. Επίσης, εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠ ΚτΠ παρουσιάστηκε η πορεία των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες καθώς και ανακοινώθηκαν και μελλοντικά έργα τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την ΚτΠ.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως κύριο θέμα «Ευρυζωνικότητα και εφαρμογές στην ΠΔΕ». Τη συνεδρία άνοιξε η ομιλία κ. Πέτρου Γανού ο οποίος παρουσίασε το υπό έγκριση σχέδιο του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου του Δήμου Καλαβρύτων στα πλαίσια της Πρόσκλησης 105 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο κ. Χρίστος Γεωργόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας PROTIANET ΕΠΕ ο οποίος παρουσίασε διάφορους τρόπους ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών.

Κλείνοντας την ημερίδα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητής του ΕΑΙΤΥ Χρήστος Μπούρας τόνισε ότι η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας, καθώς τα πλεονεκτήματα από την εξάπλωση και χρήση των νέων τεχνολογιών θα αποτελέσουν ουσιαστικό εργαλείο για ανοιχτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, θα δημιουργήσουν νέες μορφές εργασίας, νέες δεξιότητες και θα διασφαλίσουν τη συνεχή κατάρτιση και δια βίου μάθηση των πολιτών. Τα πλεονεκτήματα της Ευρυζωνικής Πρόσβασης γίνονται αντιληπτά αν αξιολογήσουμε τους τομείς στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή οι ευρυζωνικές υπηρεσίες. Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν πολλές ερωτήσεις από το κοινό για θέματα που αφορούσαν την ευρυζωνικότητα και τον τρόπο ανάπτυξης της στο Δήμο Καλαβρύτων. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρχε έκδηλη η ανησυχία στο κοινό για τις υψηλές τιμές του ADSL στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έγιναν πολλές ερωτήσεις στον εκπρόσωπο του ΟΤΕ στην εκδήλωση.

Όλες οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο δικτυακό μας τόπο. Η επόμενη εκδήλωση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρυζωνικότητα θα γίνει στον Πύργο στις 8 Οκτωβρίου 2005.