Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Ενημερωτική Συνάντηση με Φορείς - Πάτρα 7 Νοεμβρίου 2007

Ενημερωτική Συνάντηση με Φορείς στην Πάτρα στις 7 Νοεμβρίου 2007 με θέμα:

«Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007 στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Ρίο Πάτρας, η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΑΙΤΥ για την ενημέρωση των φορέων της πόλης σχετικά με την ευρυζωνικότητα, τις ενέργειες προώθηση της, επιδεικτικές ενέργειες, στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί για την ανάπτυξη της. Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία και συμμετοχή επαγγελματικών φορέων της Πάτρας και είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φορείς αυτούς και να τους ενημερώσει για την προοπτική της Ευρυζωνικότητας και την δυνατότητα για ανάπτυξη που αυτή δίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι φορείς που συμμετείχαν προέρχονταν από το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, την Τοπική Ενωση Δήμων Αχαΐας, το ΣΕΒ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, το ΤΕΕ Πάτρας, το Δήμο Πατρέων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δήμο Αμαλιάδας, το ΤΕΔΚ Αχαϊας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Forthnet και την Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Ν.Α Αχαΐας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την πρώτη από τις δυο ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς που πρόκειται να γίνουν από το ΕΑΙΤΥ στα πλαίσια του έργου "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές".

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, ενώ τονίστηκαν τα πλεονεκτήματα που θα απολαμβάνουν οι επαγγελματικοί φορείς από την υλοποίηση έργων ευρυζωνικών υποδομών.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αρχικά ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρων, κ. Χρήστου Μπούρα ο οποίος ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 του ΕΑΙΤΥ είναι και ο υπεύθυνος του έργου "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές". Στη συνέχεια ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική της ευρυζωνικότητας. Στην ομιλία του ο κ. Μπούρας εξήγησε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ευρυζωνικότητα και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ακολούθησε παρουσίαση του έργου και των στόχων του καθώς και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες για την ανάπτυξη και προώθηση της ευρυζωνικότητας. .

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες - εκπρόσωπους των φορέων. Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην υλοποίηση και ανάπτυξη των Δικτύων Οπτικών Ινών του Δήμου. Τα προβλήματα, όπως ανέφερε, προκύπτουν, κατά κύριο λόγο, στα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και σε κάποιες καθυστερήσεις των αναδόχων καθώς επίσης και στο πρόσφατο πόρισμα της ΕΕΤΤ για τα δικαιώματα διέλευσης, το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Αντωνόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αχαΐας ο οποίος εστίασε το πρόβλημα της χαμηλής αποδοχής της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, στην αδυναμία κατανόησης των δυνατοτήτων που μπορούν να προκύψουν από αυτή. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε πως η πολιτική ηγεσία, γενικά, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση ειδικότερα, δεν έχουν αντιληφθεί τα οφέλη που μπορεί να έχει για την χώρα αλλά και τις περιφέρειες η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και η υιοθέτηση της ευρυζωνικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Αντωνόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός "ελκυστικού" προϊόντος το οποίο θα υιοθετηθεί για την προώθηση της ευρυζωνικότητας, μέσω του οποίου θα μπορούν να καθίστανται σαφή τόσο για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για τους πολίτες τα πλεονεκτήματα της ευρυζωνικής πρόσβασης και τα οφέλη που αυτή μπορεί να έχει στις ζωές όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης Αχαϊας, κ. Κώστας Γιωτόπουλος, σημείωσε στη συνέχεια ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΤΕΔΚ, η νομαρχία και ο Δήμος δε δείχνουν να έχουν πεισθεί για τη σημασία του εγχειρήματος της ευρυζωνικότητας και είναι αναγκαία η συνεισφορά τους στην ορθή εκτέλεση των παραπάνω έργων υποδομών.

Κατόπιν ακολούθησε η τοποθέτηση της κας. Σταυρούλα Παναγοπούλου-Νικολάου, εκπρόσωπου του Εργατικουπαλληλικού Κέντρου Πατρών, η οποία αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο πολύ υψηλό και, ορισμένες φορές, απαγορευτικό κόστος της ευρυζωνικής πρόσβασης. Παράλληλα ανέφερε πως προσπάθειες όπως η τηλεκατάρτιση των εργαζομένων συνοδεύονται από ακριβά δίδακτρα γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξοικείωση των εργαζομένων με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Η κα. Νικολάου έδωσε έμφαση στην ανάγκη για την παροχή των κατάλληλων κινήτρων από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς για την υιοθέτηση της ευρυζωνικότητας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της κας. Βασιλικής Λιάγκου, εκπροσώπου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, η οποία επεσήμανε πως η ανάγκη για επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην ΠΔΕ είναι επιτακτική. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν έχει καταστεί δυνατή η συγκροτημένη και πλήρης αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ΠΔΕ ενώ ο βαθμός διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων είναι ακόμα μικρός, καθώς οι ευρυζωνικές υποδομές τόσο σε μεγάλους όσο και σε μικρούς δήμους της περιφέρειας τώρα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ενώ μικρό είναι και το ποσοστό απασχόλησης σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Η κα. Λίαγκου επεσήμανε πως είναι σημαντικό να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλες οι απαιτούμενες υποδομές, να βελτιωθούν οι υπάρχουσες καθώς και να αυξηθεί ο βαθμός διείσδυσης των ευρυαζωνικών δικτύων που θα επιτρέψει την τεχνολογική διασύνδεση των υπηρεσιών της δημόσιας Διοίκησης και τον εκσυγχρονισμό αυτών καθώς και των επιχειρήσεων. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι η κεντρική Πολιτεία ενώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς που καλούνται μέσω των επιχειρήσεων που πρεσβεύουν να επενδύσουν σε Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις οποίες υποδειχθείσες προτάσεις και τεχνικές για την βελτίωση διαδικασιών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Η παρουσίαση του κ. Μπούρα είναι διαθέσιμη εδώ.