Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Συνάντηση Εργασίας - Πάτρα 11 Απριλίου 2004

Εκδήλωση Ενημέρωσης Φορέων της Πάτρας για την Ευρυζωνικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Ξενοδοχείο Βυζαντινό

Έγινε τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό στην Πάτρα, η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΑΙΤΥ για την ενημέρωση των φορέων της πόλης σχετικά με την Ευρυζωνικότητα και την προοπτική που δίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία και συμμετοχή επαγγελματικών φορέων της Πάτρας και είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φορείς αυτούς και να τους ενημερώσει για την προοπτική της Ευρυζωνικότητας και την δυνατότητα για ανάπτυξη που αυτή δίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε τη δεύτερη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που πρόκειται να γίνουν από το ΕΑΙΤΥ, στους μεγαλύτερους δήμους της ΠΔΕ κατά τη διετία 2005-2006 και αφορούν την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην περιοχή.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, ενώ τονίστηκαν τα πλεονεκτήματα που θα απολαμβάνουν οι επαγγελματικοί φορείς από την υλοποίηση έργων ευρυζωνικών υποδομών.

Η εκδήλωση περιελάμβανε αρχικά ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρων, κ. Χρήστου Μπούρα ο οποίος ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 του ΕΑΙΤΥ είναι και ο υπεύθυνος του έργου προώθησης της ευρυζωνικότητας. Στη συνέχεια ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική της ευρυζωνικότητας.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Μπούρα, ήταν η πορεία της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην ομιλία του εξήγησε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ευρυζωνικότητα και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αφού ανέπτυξε τις δυνατότητες για ανάπτυξη της ΠΔΕ που δίνονται μέσω της ευρυζωνικότητας, ανέλυσε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στη χώρα και συγκεκριμένα στην ΠΔΕ, ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο «τεχνολογικός αποκλεισμός» των πολιτών λόγω της μη ενεργούς συμμετοχής τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας όπως αυτή διαμορφώνεται και με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών. Στη συνέχεια, ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγει το ΕΑΙΤΥ στην ΠΔΕ για την άθροιση της ζήτησης και τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της και τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Τέλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στις Προσκλήσεις 93 και 105 του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την «Κοινωνία της Πληροφορίας», από τις οποίες θα αναπτυχθούν πολύ σημαντικές ευρυζωνικές υποδομές δικτύων οπτικών ινών για τους μεγαλύτερους Δήμους της ΠΔΕ και υποδομές ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων για άλλους 23 μικρότερους Δήμους, παρέχοντας κάλυψη που αγγίζει το 75% του πληθυσμού της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες - εκπρόσωπους των φορέων. Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Διακοδημητρίου, Διευθυντής Πληροφορικής και Οργάνωσης της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας ο οποίος θέλησε να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα σχετικά με τις παραπάνω Προσκλήσεις και συγκεκριμένα στο πως θα παρέχονται οι υπηρεσίες, αν ο πάροχος των υπηρεσιών αυτών θα είναι ο ίδιος ο Δήμος και πόσο εύκολη είναι η βιωσιμότητα ενός τέτοιου δικτύου. Ο κ. Μπούρας εξήγησε ότι στόχος των παραπάνω έργων είναι να δημιουργηθούν ευρυζωνικές υποδομές, οι οποίες θα είναι ανοιχτές προς όλους (συμπεριλαμβανομένων όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων) και οι οποίες θα εκμεταλλεύονται με κοστοστρεφή τρόπο από τον φορέα που θα προκύψει μέσα από τις προτάσεις του Τεχνικού Συμβούλου για την κατασκευή των δικτύων αυτών. Πιθανότατα, ο παραπάνω φορέας θα είναι μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Περιφέρειας που θα μπορεί να παρέχει τις υποδομές που θα δημιουργηθούν. Οι υποδομές αυτές εξασφαλίζουν και τη μελλοντική συνδεσιμότητα των δικτύων αυτών, μιας και όλα καταλήγουν σε σημεία εθνικών δρόμων (Ιονία Οδός, ΠΑΘΕ).

Κατόπιν ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Μαχαίρα, Γενικού Γραμματέα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία των παραπάνω έργων υποδομής που θα δημιουργήσουν νέες επενδύσεις για την ΠΔΕ και θα αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα μέσω των νέων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα παρατήρησε ότι τα κονδύλια που περιλαμβάνονται στο Ε.Π για την Κοινωνία της Πληροφορίας και αφορούν υποδομές είναι συγκριτικά λιγότερα από αυτά που αφορούν τη μηχανογράφηση δημοσίων υπηρεσιών. Ο κ. Μαχαίρας έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει μόνο οι δημόσιοι φορείς να επωφεληθούν από τις παραπάνω υποδομές, ενώ σε κάθε περίπτωση στην παρούσα κατάσταση, ο πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και το κόστος τους. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Μωυσίδης, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, ο οποίος παρατήρησε ότι εκτός από τις υπηρεσίες και το κόστος τους στη χώρα και ιδιαίτερα στην ΠΔΕ, υπάρχει έλλειψη «κουλτούρας πληροφορικής». Το μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, κ. Πέτρος Γανός, σημείωσε στη συνέχεια ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δε δείχνουν να έχουν πεισθεί για τη σημασία του εγχειρήματος της ευρυζωνικότητας και είναι αναγκαία η συνεισφορά τους στην ορθή εκτέλεση των παραπάνω έργων υποδομών.

Η κ. Νικολίτσα Παπαδοπούλου, Προϊστάμενη Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, αναφέρθηκε στην έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης για το ίδιο το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, σημειώνοντας τη δυσπιστία πολλών μελών του συλλόγου της απέναντι σε αυτό. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Σιγαλός, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του σημείωσε τα προβλήματα που υπάρχουν στη διείσδυση του Διαδικτύου και της ευρυζωνικότητας. Ο Γεν. Γραμματέας του ΤΕΕ κ. Μαχαίρας σημείωσε την ανάγκη για την καλύτερη δυνατή επικοινωνιακή διαχείριση για την προώθηση της ευρυζωνικότητας, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Τεχνικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ξενοδοχείου Βυζαντινό κ. Σπύρος Πολίτης. Μάλιστα, ο κ. Κυριάκος Θεοφύλλου, IT Manger της Δούρος ΑΕ έκανε την πρόταση για τη δημιουργία ενός «πρότυπου» δήμου στον οποίο θα υλοποιηθούν ευρυζωνικές υποδομές αποτελώντας το πρότυπο για τα δίκτυα που θα δημιουργηθούν στη συνέχεια. Συμπερασματικά, τονίστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία της κρίσιμης «μάζας» χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι θα αναπτύξουν και την οικονομία γύρω από αυτό και παράλληλα θα απαιτήσουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η παρουσίαση του κ. Μπούρα είναι διαθέσιμη εδώ.

Η επόμενη εκδήλωση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρυζωνικότητα θα γίνει στις 18 Μαΐου στο Αίγιο.