Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Εκδήλωση - Πάτρα 19 Μαρτίου 2005

Εκδήλωση στη Πάτρα στις 19 Μαρτίου 2005 με θέμα:

«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στη Χώρα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Κάντε κλικ για να δειτε: Πρόγραμμα - Παρουσιάσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η ημερίδα με θέμα «Η προοπτική της ευρυζωνικότητας στη χώρα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Η ημερίδα έγινε με τη συμμετοχή και παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας, των τηλεπικοινωνιακών παροχών αλλά και του κοινού, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την ευρυζωνικότητα, καθώς και την ανάλυση της προοπτικής της στη χώρα και στην ΠΔΕ.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) στα πλαίσια του έργου «Προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» το οποίο έχει ενταχθεί στο μέτρου 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Στόχος του έργου είναι η προώθηση της ζήτησης και χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών στην ΠΔΕ. Στα πλαίσια του έργου γίνονται μελέτες για τις ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες στη ΠΔΕ, διεξάγεται διαφημιστική καμπάνια για την ευρυζωνικότητα στα ΜΜΕ της ΠΔΕ, λειτουργεί δικτυακός τόπος και σύντομα θα λειτουργήσει περίπτερο επίδειξης ευρυζωνικών υπηρεσιών, το οποίο θα μεταφερθεί στις μεγαλύτερες πόλεις της ΠΔΕ, ξεκινώντας από το μώλο της Αγίας Νικολάου στη Πάτρα και συνεχίζοντας στον Πύργο και στο Αγρίνιο.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που πρόκειται να γίνουν από το ΕΑΙΤΥ, στους μεγαλύτερους δήμους της ΠΔΕ κατά τη διετία 2005-2006 και αφορούν την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην ΠΔΕ.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών στη χώρα και ιδιαίτερα στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, παρουσιάσθηκαν οι διαθέσιμες τεχνολογίες και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία, ενώ έγινε και παρουσίαση έργων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα στην ΠΔΕ και αφορούν στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική (έγιναν 175 δηλώσεις εγγραφής), γεγονός που φανερώνει ότι ο κόσμος αρχίζει να ευαισθητοποιείται σε θέματα που αφορούν την ευρυζωνικότητα και τις νέες τεχνολογίες στην ΠΔΕ. Στην εκδήλωση μοιράστηκε από το ΕΑΙΤΥ, υλικό προώθησης της ευρυζωνικότητας (αφίσα, ενημερωτικά δίπτυχα, μπλόκ, στυλό) καθώς και τεύχη του περιοδικού Infosoc τα οποία περιείχαν άρθρα σχετικά με την ευρυζωνικότητα.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε 4 συνεδρίες των 90 λεπτών και συνολικά μίλησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους 20 ομιλητές. Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς που έστειλαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Ανδρέας Καραμάνος και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιώτης Καββαδάς, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου ο οποίος χαιρέτησε με τη σειρά του την προσπάθεια αυτή. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Χατζηθεοδώρου, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της ευρυζωνικότητας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Πατρών στη κατεύθυνση της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών για τη πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το θέμα της πρώτης συνεδρίας αφορούσε τις πολιτικές της ευρυζωνικότητας και οι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και ακαδημαϊκοί. Μεταξύ των άλλων μίλησαν ο ειδικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης του ΥΠΕΣΔΑΑ κ. Βασίλης Ανδρονόπουλος, ο προϊστάμενος ΕΥΔ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Στέλιος Χριστάκος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ και Μέλος της Επιτροπής Internet & Value Added Services κ. Γιάννης Μαρκόπουλος, ο διευθυντής του ΕΑΙΤΥ Καθηγητής Παύλος Σπυράκης ενώ η συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητή του ΕΑΙΤΥ κ. Χρήστου Μπούρα. Τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν από την πρώτη συνεδρία της ημερίδας ήταν ότι η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα είναι εξίσου δεδομένη και σημαντική όπως ακριβώς και στις άλλες χώρες. Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση ως προς την ζήτηση και εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών για τη χώρα και η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στην καθημερινή ζωή του πολίτη κύρια μέσα από την ανάπτυξη του δικτύου δημόσιας διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως κύριο θέμα τον ρόλο των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα και οι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιριών. Τη συνεδρία άνοιξε η ομιλία του Προέδρου της εταιρίας TELEDOME κ. Αθανάσιου Πηλιούνη ενώ στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της εταιρίας 3NET κ. Ιωάννης Ταλούμης. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Διευθυντής Σχεδιασμού του ΟΤΕ κ. Σπύρος Ζάχος και ο κ. Ιωάννης Καβακλής, Internet Marketing Manager της εταιρίας FORTHnet. Την συνεδρία έκλεισε η ομιλία του Διευθυντή Μεγάλων Εταιρικών Πελατών & Τηλεπικοινωνιακών Φορέων της εταιρίας Vivodi Telecom κ. Αλέξανδρου Παπασπυρίδη. Οι εκπρόσωποι των εταιριών ενημέρωσαν το κοινό για τις ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες που διαθέτουν και παρουσίασαν ορισμένα από τα μελλοντικά επιχειρηματικά τους σχέδια. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της ευρυζωνικότητας για την Ελλάδα και επισήμαναν ότι η υστέρηση η οποία έχει παρατηρηθεί σε ότι αφορά την ευρυζωνικότητα, πρέπει να καλυφθεί με την από κοινού προσπάθεια δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων με τελικό στόχο το όραμα της ευρυζωνικής Ελλάδας. Με ιδιαίτερη τρόπο τονίσθηκαν σειρά προβλημάτων που υπάρχουν στο κανονιστικό πλαίσιο και στη σχέση των εναλλακτικών παρόχων με τον ΟΤΕ. Επίσης κατεγράφη το ισχυρό ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τη χρήση και αξιοποίηση των δικτύων οπτικών ινών και ασύρματων δικτύων στη χώρα καθώς και η πρόθεση του ΟΤΕ για συμπληρωματικότητα, με τις ενέργειες που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα στα πλαίσια των Μέτρων 4.2 και 4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας για την δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων (οπτικών και ασύρματων) σε λιγότερο αναπτυσσόμενες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι τόνισαν την ανάγκη για την ψήφιση του νέου τηλεπικοινωνιακού νόμου, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και θα δώσει ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Στην τρίτη συνεδρία παρουσιάστηκαν οι τεχνολογίες οι οποίες είναι διαθέσιμες σήμερα για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών. Μεταξύ των ομιλητών ήταν εκπρόσωποι των εταιριών ERICSSON HELLAS, CISCO SYSTEMS HELLAS, ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική. Την τρίτη συνεδρία άνοιξε η ομιλία του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της εταιρίας ERICSSON HELLAS κ. Αντώνη Ρουσέα, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του Account Manager της εταιρίας CISCO SYSTEMS HELLAS κ. Νικόλαου Λαμπρογιώργου και του υπεύθυνου του κέντρου διαχείρισης δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Σκοπούλη. Επίσης μίλησαν ο εκπρόσωπος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Στέλιος Σαρτζετάκης και ο Προϊστάμενος Ασύρματων Επικοινωνιών της εταιρίας ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική κ. Γεώργιος Κυρμούτσος. Στη συνεδρία παρουσιάστηκαν στο κοινό οι τεχνολογίες των οπτικών ινών και των ασύρματων λύσεων ευρυζωνικής πρόσβασης, καθώς και τοπολογίες και αρχιτεκτονικές υλοποίησης ευρυζωνικών δικτύων. Επίσης παρουσιάστηκαν πετυχημένα παραδείγματα χωρών που έχουν ήδη υλοποιήσει ευρυζωνικές υποδομές και παρέχουν στους πολίτες του ευρυζωνικές υπηρεσίες και έγινε επίδειξη ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης μεταξύ Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών και της πόλης της Ναυπάκτου.

Η τελευταία συνεδρία είχε ως κύριο θέμα την ευρυζωνικότητα στην ΠΔΕ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο ειδικός σύμβουλος πληροφορικής του Δήμου Πατρέων κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι Δήμοι Πατρών και Ρίου για την ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών στους Δήμους Πατρών και Ρίου στα πλαίσια της Πρόσκλησης 93 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου Μεσσάτιδος κ. Πέτρος Γανός, ο οποίος παρουσίασε το υπό έγκριση σχέδιο του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου του Δήμου Μεσσάτιδος στα πλαίσια της Πρόσκλησης 105 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας. Επίσης μίλησαν, ο Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας του ΟΤΕ κ. Γεράσιμος Μακεδονόπουλος, ο εκπρόσωπος του δικτύου Patras Wireless κ. Αθανάσιος Πανούσης και ο τεχνικός υπεύθυνος του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου(ΠΣΔ) κ. Μιχάλης Παρασκευάς. Στη συνεδρία αυτή αναδείχτηκε κυρίως το μέλλον της ΠΔΕ σε ότι αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών και τονίσθηκε πως η βιωσιμότητα του ΠΣΔ είναι μία πρόκληση, η οποία θα βρει τη λύση της μόνο με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών.

Κλείνοντας την ημερίδα, ο διευθυντής του ΕΑΙΤΥ Καθηγητής Παύλος Σπυράκης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητής του ΕΑΙΤΥ Χρήστος Μπούρας τόνισαν ότι η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας, καθώς τα πλεονεκτήματα από την εξάπλωση και χρήση των νέων τεχνολογιών θα αποτελέσουν ουσιαστικό εργαλείο για ανοιχτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, θα δημιουργήσουν νέες μορφές εργασίας, νέες δεξιότητες και θα διασφαλίσουν τη συνεχή κατάρτιση και δια βίου μάθηση των πολιτών. Τα πλεονεκτήματα της Ευρυζωνικής Πρόσβασης γίνονται αντιληπτά αν αξιολογήσουμε τους τομείς στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή οι ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία, αποδεικνύονται μείζονος σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ιδιαίτερα έντονες και άμεσα αντιληπτές στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Η ανάπτυξη των κατάλληλων ευρυζωνικών υποδομών που θα είναι προσβάσιμες και προσιτές σε όλους, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των πολιτών της περιφέρειας και δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας υποδομές και υπηρεσίες του ΕΔΕΤ και του ΠΣΔ, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Όλες οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο δικτυακό μας τόπο. Η επόμενη εκδήλωση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρυζωνικότητα θα γίνει στις 19 Μαΐου στο Αίγιο.