Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Εκδήλωση - Πάτρα 21 Νοεμβρίου 2007

Ημερίδα στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Ρίο με θέμα:

«Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές»

Κάντε κλικ για να δειτε: Πρόγραμμα - Παρουσιάσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007 στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Ρίο, η ημερίδα με θέμα "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές". Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) στα πλαίσια του έργου "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές" (Interreg III/Ελλάδα-Ιταλία).

Η ημερίδα έγινε με τη συμμετοχή και παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας, των τηλεπικοινωνιακών παροχών αλλά και του κοινού, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για πολιτικές, στρατηγικές και πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί για την προώθηση της ευρυζωνικότητας διεθνώς.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών στη χώρα, η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, παρουσιάσθηκαν οι διαθέσιμες τεχνολογίες και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία, ενώ έγινε και παρουσίαση έργων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα στην ΠΔΕ και αφορούν στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Στην εκδήλωση μοιράστηκε από το ΕΑΙΤΥ, υλικό προώθησης της ευρυζωνικότητας (ενημερωτικά δίπτυχα, μπλοκ, στυλό). Το πρόγραμμα περιλάμβανε 2 συνεδρίες και συνολικά μίλησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους 8 ομιλητές. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απεύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ψηφιακό χάσμα ως κορυφαία προτεραιότητα για όλους. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κος. Σταύρος Κουμπιάς καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κος. Γιώργος Ζεππάτος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κος. Χρήστος Κακλαμάνης.

Το θέμα της πρώτης συνεδρίας αφορούσε τις Πολιτικές και τις Στρατηγικές για την Ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα και οι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι εταιριών που έχουν ήδη δει οφέλη για τις επιχειρήσεις τους από τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών. Τη συνεδρία άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων, κος. ο Νίκος Τζανάκος, ο οποίος μίλησε για την ευρυζωνικότητα στον Δήμο Πατρέων καθώς και για την ανάγκη κάθε δήμος να αποτελέσει μια "έξυπνη πόλη", πόλεις δηλαδή που στηρίζουν βασικές λειτουργίες τους στις κατάλληλες υποδομές και την ευρυζωνικότητα. Ακολούθησε η παρουσίαση του Προϊστάμενου Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Νοτίου και Δυτικής Ελλάδας του OTE, κου. Μιλτιάδης Σωτηρόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τα ευρυζωνικά δίκτυα του ΟΤΕ και μίλησε για την ανάγκη να αποτελέσει η ευρυζωνικότητα καθολική υπηρεσία ενώ παρουσίασε και το νέο δίκτυο ευρυζωνικών υπηρεσιών που εγκαθίσταται από τον ΟΤΕ. Η συνεδρία συνεχίστηκε με την ομιλία του Προϊστάμενου του Τμήματος Παρακολούθησης Αγοράς & Ανταγωνισμού της EETT, κου Μηνά Καρατζόγλου, ο οποίος παρουσίασε τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με την ευρυζωνικότητα, την κατάσταση του ανταγωνισμού καθώς και τα μέτρα και τις ενέργειες που έχουν ληφθεί για την ανάπτυξή της. Την συνεδρία έκλεισε η ομιλία του Μηχανικού Έρευνας & Ανάπτυξης και Υπεύθυνου της Ερευνητικής Μονάδας 6 του ΕΑΙΤΥ, κου. Βαγγέλη Καπούλα, ο οποίος παρουσίασε, εκτός άλλων, τους στόχους του έργου "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές", παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας καθώς και τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση των κατάλληλων ευρυζωνικών υποδομών.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως κύριο θέμα Πρακτικές για την Προώθηση της Ευρυζωνικότητας. Τη συνεδρία άνοιξε η ομιλία του Αντιπρύτανη του Athens Information Technology, κου. Ιωάννη Τόμκου, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το Ευρωπαϊκό έργο BREATH. Ακολούθησε η ομιλία του Λέκτορας του Εργαστηρίου Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, κου. Βασίλειου Στυλιανάκη, ο οποίος παρουσίασε τόσο από τεχνολογικής όσο και από οικονομικής πλευράς τις σημερινές και αναδυόμενες ευρυζωνικές τεχνολογίες πρόσβασης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Συντονιστής της Επιτροπής Στρατηγικής της ΕΔΕΤ Α.Ε., κος. Στέλιος Σαρτζετάκης, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των Εθνικών Ακαδημαϊκών Δικτύων στην προώθηση της ιδέας της ανοικτής ευρυζωνικής πρόσβασης. Ακολούθησε η ομιλία του Διευθυντή Ανάπτυξης Ευρυζωνικότητας Ελλάδας της ERICSSON ΕΛΛΑΣ Α.Ε., κου Κωνσταντίνου Ρογκάλα, ο οποίος παρουσίασε πετυχημένα παραδείγματα ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών στην Ευρώπη και συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις του Arjeplog στη Σουηδία, της Στοκχόλμης και του Vasteras. Η δεύτερη συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του Διευθυντή Πληροφορικής & Οργάνωσης της Αχαϊκής Τράπεζας, κου Δημήτρη Διακοδημητρίου, ο οποίος μίλησε για την ευρυζωνικότητα ως παράγοντα ανάπτυξης.

Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την ημερίδα ήταν ότι η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα είναι εξίσου δεδομένη και σημαντική όπως ακριβώς και στις άλλες χώρες. Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει υστέρηση ως προς την ζήτηση και εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η βούληση προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό. Χρειάζεται όραμα και προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.