Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Συνάντηση Εργασίας - Πύργος 5 Οκτωβρίου 2005

Εκδήλωση Ενημέρωσης Φορέων του Πύργου για την Ευρυζωνικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Λάτσειο Μέγαρο

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005 πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Μέγαρο του Πύργου, η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΑΙΤΥ για την ενημέρωση των φορέων της πόλης σχετικά με την Ευρυζωνικότητα και την προοπτική που δίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία και συμμετοχή επαγγελματικών φορέων του Πύργου και είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φορείς αυτούς και να τους ενημερώσει για την προοπτική της Ευρυζωνικότητας και την δυνατότητα για ανάπτυξη που αυτή δίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την τρίτη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από το ΕΑΙΤΥ, στους μεγαλύτερους δήμους της ΠΔΕ κατά τη διετία 2005-2006 και αφορούν την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην περιοχή.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, ενώ τονίστηκαν τα πλεονεκτήματα που θα απολαμβάνουν οι επαγγελματικοί φορείς από την υλοποίηση έργων ευρυζωνικών υποδομών.

Η εκδήλωση περιελάμβανε αρχικά ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρων, κ. Χρήστου Μπούρα ο οποίος ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 του ΕΑΙΤΥ είναι και ο υπεύθυνος του έργου προώθησης της ευρυζωνικότητας. Στη συνέχεια ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική της ευρυζωνικότητας.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Μπούρα, ήταν η πορεία της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην ομιλία του εξήγησε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ευρυζωνικότητα και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αφού ανέπτυξε τις δυνατότητες για ανάπτυξη της ΠΔΕ που δίνονται μέσω της ευρυζωνικότητας, ανέλυσε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στη χώρα και συγκεκριμένα στην ΠΔΕ, ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο «τεχνολογικός αποκλεισμός» των πολιτών λόγω της μη ενεργούς συμμετοχής τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας όπως αυτή διαμορφώνεται και με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών. Στη συνέχεια, ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγει το ΕΑΙΤΥ στην ΠΔΕ για την άθροιση της ζήτησης και τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της και τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Τέλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στις Προσκλήσεις 93 και 105 του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την «Κοινωνία της Πληροφορίας», από τις οποίες θα αναπτυχθούν πολύ σημαντικές ευρυζωνικές υποδομές δικτύων οπτικών ινών για τους μεγαλύτερους Δήμους της ΠΔΕ και υποδομές ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων για άλλους 23 μικρότερους Δήμους, παρέχοντας κάλυψη που αγγίζει το 75% του πληθυσμού της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες - εκπρόσωπους των φορέων. Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Γεωργόπουλος, Διευθυντής του Επιμελητηρίου Νομού Ηλείας, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία των παραπάνω έργων υποδομής που θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες για την ΠΔΕ και θα διευκολύνουν τις διεργασίες σε όλους τους τομείς. Ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε, με βάση την προσωπική του εμπειρία, ότι η Ευρυζωνικότητα διευκολύνει σημαντικά την καθημερινή εργασία, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για την συγκέντρωση στοιχείων, ενώ συμπλήρωσε πως θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει, σε μελλοντικό στάδιο, και η δυνατότητα οργάνωσης της παρεχόμενης πληροφορίας. Ο κ. Γεωργόπουλος έκλεισε την τοποθέτηση του επισημαίνοντας πως οι πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ευρυζωνικότητας θα πρέπει να πραγματοποιούνται πιο οργανωμένα προκειμένου να επιτύχουν την μέγιστη δυνατή ενημέρωση των πολιτών και των φορέων.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Ζαφειρόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος του ΤΕΔΚ Νομού Ηλείας, ο οποίος παρέθεσε την εμπειρία του από τις αντιδράσεις και την αποδοχή της Ευρυζωνικότητας. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ευρυζωνικότητα είχε μεγάλη ανταπόκριση καθώς μείωσε σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών στις διάφορες υπηρεσίες.

Η κ. Φανή Καραχάλιου, Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου, αναφέρθηκε στην έλλειψη ανταπόκρισης από το ευρύ κοινό λόγω της έλλειψης γνώσης και πληροφόρησης για το ίδιο το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, σημειώνοντας την περιορισμένη ανταπόκριση των πολιτών στην αντίστοιχη προσπάθεια του φορέα για ενημέρωση και πρόσβαση στη γνώση μέσω μιας κινητής μονάδας (βιβλιαυτοκίνητου), η οποία μεταφέρει βιβλία σε απομακρυσμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ηλείας, Αχαΐας και Μεσσηνίας που δεν έχουν εύκολη δυνατότητα πρόσβασης στη βιβλιοθήκη.

Συμπερασματικά, τονίστηκε ότι παρά την περιορισμένη ανταπόκριση του κοινού, η προσπάθεια για την προώθηση της Ευρυζωνικότητας θα συνεχιστεί, καθώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν είναι εξαιρετικής σημασίας.

Η παρουσίαση του κ. Μπούρα είναι διαθέσιμη εδώ.

Η επόμενη εκδήλωση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρυζωνικότητα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στον Πύργο.