Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Σας προτείνουμε

Ενδιαφέροντα Αρθρα | Ενέργειες-Δράσεις για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας | Διεθνής εμπειρία από έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών | Μάθημα "Ευρυζωνικές Τεχνολογίες", ΤΜΗΥΠ, Παν. Πατρών | Παραδοτέα Έργου "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές" | Επενδυτικές στρατηγικές | Σχετικά έργα INTERREG | Παραδοτέα Έργου "Προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος" | FTTH council | Οικονομικά θέματα με δίκτυα επόμενης γενιάς

Ενέργειες-Δράσεις για την ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας

BReATH - Broadband e-Services and Access for the Home
Το BReATH είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για την προώθηση και υποστήριξη της μεταφορά της τεχνογνωσίας και των καλύτερων πρακτικών για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, την ανάμειξη των διαφορετικών συμμετεχόντων και την ενθάρρυνση της διασυνοριακής ερευνητικής συνεργασίας. Χρηματοδοτήθηκε από το 6th Framework Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στον τομέα των τεχνολογιών για την Κοινωνία της πληροφορίας. Αυτή η περιοχή προορίζεται να δώσει ώθηση για την ανάπτυξη τεχνολογιών hardware και software στην Ευρώπη προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες της Ευρώπης από τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Eindhoven, της Ολλανδίας. Επίσης οι υπόλοιποι έταιροι είναι : National Institute of Telecommunication (Πολωνία), Institute of Photonics and Electronics (Τσεχοσλοβακία), Laboratory for Open Systems and Networks (Σλοβενία) [60], Athens Information Technology (Ελλάδα), GTel (Βρετανία), EURESCOM (Γερμανία). Το πρόγραμμα ξεκινησε τον Ιούνιο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2006.

A-BARD - Analysing Broadband Access for Rural Development
Το A-BARD (Analysing Broadband Access for Rural Development-ανάλυση της ευρυζωνικής πρόσβασης για την περιφερειακή υποδομή)αποτελεί μια Συντονιστική Δράση για την διερεύνηση της παροχής ευρυζωνικότητας σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές καθώς και της χρήσης της, και αποτελεί μέρος του Scientific Support to Policies (SSP) του 6ου πλαισίου της ΕΕ. Το A-BARD στοχεύει στο να προσδιορίζει διαρκώς την αντίληψη σχετικά με τα ζητήματα και τα εμπόδια στην παροχή της ευρυζωνικότητας καθώς και το βαθμό με τον οποίο η ευρυζωνικότητα μπορεί να αποτελέσει εξωτερικό παράγοντα αλλαγής για τις αγροτικές οικονομίες.

BRAND
Η κυβέρνηση του Καναδά ανέπτυξε το πρόγραμμα "Broadband for Rural and Northern Development Pilot Program" το οποίο είχε ως στόχο να βοηθήσει τις επαρχιακές κυρίως περιοχές που δεν έχουν ευρυζωνική πρόσβαση. Η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών σε αυτές τις περιοχές θα είχε πολλαπλά οφέλη στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και γενικότερα της οικονομίας. Μέσω του προγράμματος τα δίκτυα που αναπτύχθηκαν στις περιοχές αυτές, χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος.

BROADWAN
Το BROADWAN που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2003 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2006 είχε τρεις σημαντικούς στόχους:

 • Την ανάπτυξη μιας οικονομικά ρεαλιστικής δικτυακής αρχιτεκτονικής για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης
 • Να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ασύρματων εφαρμογών για δίκτυα επόμενης γενιάς
 • Προώθηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα μέσω πραγματοποίησης ασύρματων επιδείξεων και δοκιμών στις αγροτικές περιοχές.

 • Επιχειρήσεις, οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς υγείας, υπηρεσίες πολιτισμού και οι κοινοτικές αρχές αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα οφέλη των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ευεργετικό για τους πολίτες και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Επιπλέον, η ευρυζωνική τεχνολογία βοηθά την ευρωπαϊκή επιχείρηση, και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν το ραδιοφάσμα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις κοινωνίες του τρίτου κόσμου. Τα αποδοτικά ασύρματα συστήματα πρόσβασης δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να έχει ευρυζωνική πρόσβαση σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Σε μερικές περιοχές οι ασύρματες εφαρμογές θα παίξουν συμπληρωματικό ρόλο ενώ σε άλλες περιοχές θα αποτελούν τη μοναδική λύση για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, όπως και να 'χει οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν το ραδιοφάσμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Το BROADWAN καλύπτει μια συνολική λύση για τα καθολικά υβριδικά ευρυζωνικά δίκτυα πρόσβασης τόσο για τους χρήστες σταθερών δικτύων όσο και για τους χρήστες ασύρματων δικτύων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω πολλών καινοτομιών, τον εξοπλισμό νέας γενιάς, τον αυτόματο προγραμματισμό δικτύων και το διοικητικό λογισμικό. Οι 25 έταιροι που συμμετέχουν στο BROADWAN προέρχονται από τον χώρο των παρόχων, τον βιομηχανικό, τον ακαδημαϊκό και υπάρχουν και αντιπρόσωποι 10 χωρών.

  BREAD
  Το Bread είναι μια δράση συντονισμού στα πλαίσια του EU Framework Programme 6 που αφιερώνεται στο πλαίσιο των στόχων "ευρυζωνικότητα για όλους". Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όκτω έταιροι που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, τα ερευνητικά ιδρύματα και τους συμβούλους, από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ισπανία. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 30 μηνών και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004. Μέσω αυτής της δράσης η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας απλής στρατηγικής προώθησης των ευρυζωνικών τεχνολογιών αλλά θα διερευνήσει σε βάθος και θα λάβει υπόψη της τους κοινωνικούς, οικονομικούς, ρυθμιστικούς και τεχνολογικούς παράγοντες. Η δράση BREAD έχει ως στόχο να μελετήσει την επίδραση αυτών των τομέων και να αναπτύξει νέες στρατηγικές και καλές πρακτικές για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών. Παράλληλα στα πλαίσια του BREAD θα επιδιωχθεί να έρθουν σε επαφή όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ευρυζωνικότητας. Επιπλέον πραγματοποιείται μια εκτενής μελέτη που αφορά τις πολλαπλές τεχνολογίες και την διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση. Στα πλαίσια της δράσης θα μελετηθούν ταυτόχρονα και οι τεχνοοικονομικές, κοινωνικές και ρυθμιστικές πτυχές της του πλάνου "ευρυζωνικότητα για όλους". Πραγματοποιείται η προσπάθεια να προσδιοριστεί το αντίκτυπο του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ στην επιτυχή εφαρμογή των νέων ευρυζωνικών επικοινωνιακών υπηρεσιών. Στη μελέτη που εκπονείται περιλαμβάνονται επιτυχημένα παραδείγματα υλοποίησης ευρυζωνικών υποδομών και δικτύων, ο ρόλος των κρατικών φορέων στην ανάπτυξη τους, το αντίκτυπό τους στις κοινωνίες που αναπτύχθηκαν καθώς και τα διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν για την βιωσιμότητα αυτών των δικτύων. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω αναπτύσσεται και μια πλατφόρμα για το συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών έτσι ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ των βασικών φορέων. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί η δημιουργία της "Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Περιοχής - European Research Area " μέσω της αλληλεπδρασης των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων.

  NOBEL - Next Generation Optical Networks for Broadband European Leadership
  Ο κύριος στόχος του προγράμματος NOBEL ήταν η πραγματοποίηση αναλύσεων, μελετών και πειραματικών δραστηριοτήτων για καινοτόμες αρχιτεκτονικές, τεχνολογικές λύσεις και κεντρικά και μητροπολιτικά δίκτυα που υποστηρίζουν ευρυζωνικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2004 και είχε διάρκεια δύο ετών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε οικονομικά το Nobel με 13,7 εκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία NOBEL αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών φορέων από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων, των ερευνητικών ιδρυμάτων και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς. Το NOBEL συμβάλλει στον στόχο που έχει τεθεί από το VIth FP IST "Broadband for All" ενισχύοντας στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και των δικτύων οπτικών ινών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα στοχεύει στα εξής: αύξηση των ευρυζωνικών αρχιτεκτονικών και εφαρμογών που αναπτύσσονται για μαζικές αγορές, την ενίσχυση ευρωπαϊκής έρευνας και ανάπτυξης για χαμηλού κόστους οπτικές τεχνολογίες, την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στους οργανισμούς τυποποίησης και φόρουμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί η προοπτική και το όραμα για ένα κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο με προηγμένες και καινοτόμες ευρυζωνικές εφαρμογές που θα είναι προσιτές σε όλους.

  OBAN
  Το πρόγραμμα OBAN εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση σε ένα ανοικτό δίκτυο πρόσβασης που χτίζεται επάνω στην ύπαρξη "ιδιόκτητου" ασύρματου LANs και στις γραμμές πρόσβασης των χρηστών (ADSL/VDSL, οπτική ίνα, cable modems). Με την παροχή 25Mb/s χωρητικότητα στους χρήστες σταθερών και ασύρματων γραμμών, η πρωτοβουλία OBAN αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την πραγματοποίηση των μελλοντικών 3G και 4G κινητών δικτύων. Το OBAN έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει επικοινωνία P2P στα δίκτυα και κατά συνέπεια οι νέοι τομείς αγοράς θα ανοίξουν για το δίκτυο και τους φορείς παροχής υπηρεσιών, και οι νέες και βελτιωμένες υπηρεσίες μπορούν θα παρέχονται στους πελάτες. Οι 14 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα OBAN προέρχονται από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό, βιομηχανικό χώρο καθώς και από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του EU Framework Programme 6 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την χρονική περίοδο 2004-2006.

  SEEDA Satellite Programme
  Η Αντιπροσωπεία Ανάπτυξης της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (South East England Development Agency - SEEDA) προωθεί ένα πρόγραμμα δορυφορικής ευρυζωνικής πρόσβασης χαμηλού κόστους, κυρίως σε περιοχές όπου η τεχνολογία adsl δεν είναι διαθέσιμη, για να διευκολύνει την πρόσβαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε αγροτικές περιοχές και οι στόχοι του είναι: - Η μείωση του αρχικού κόστους σύνδεσης και εγκατάστασης των δορυφορικών ευρυζωνικών δικτύων. - Να επωφεληθούν οι αγροτικές περιοχές από τα οφέλη των ευρυζωνικών υποδομών. - Να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος για την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στη Νοτιοανατολική περιοχή της Βρετανίας.

  Ευρυζωνικότητα:Προώθηση,Επίδειξη,Στρατηγική,Βέλτιστες Πρακτικές
  Warning: include(functions.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/bb/el/sas_proteinoume/initiatives_broadband.php on line 137

  Warning: include(): Failed opening 'functions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/bb/el/sas_proteinoume/initiatives_broadband.php on line 137

  Fatal error: Call to undefined function dbc() in /var/www/bb/el/sas_proteinoume/initiatives_broadband.php on line 138