Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Στρατηγικές

Στρατηγική | Στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης | Η πολίτικη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράζεται από την επίτροπο Viviane Reding | Στρατηγικές των κρατών μελών της ΕΕ | Στρατηγικές Χωρών Παγκοσμίως | Ευρυζωνικά και τρέχουσα οικονομική κρίση | Κυβερνήσεις και επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές | Πολιτικές Διεθνών Οργανισμών

Στρατηγικές χωρών παγκοσμίως

Κορέα | Καναδάς | Ιαπωνία | Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής | Αυστραλία | Ελβετία | Ισλανδία | Νορβηγία | Σιγκαπούρη | Νέα Ζηλανδία

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται οι στρατηγικές που έχουν υιοθετήσει διάφορα κράτη παγκοσμίως για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και την αύξηση της διείσδυσης της.

Επιλέξτε τη χώρα που σας ενδιαφέρει για να δείτε συνοπτικά την στρατηγική της.Αυστραλία

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει με 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμιστικές αλλαγές για να διευκολύνει την παρουσίαση μιας νέας ανοικτής πρόσβασης στους κατοίκους της. Η πρόσβαση αυτή θα προσφέρει μεγάλη ταχύτητα, δίκτυο ευρέως φάσματος βασισμένο σε ίνα και ταχύτητες συνδέσεων τουλάχιστον 12Mbit/sec στο 98% των αυστραλιανών σπιτιών και επιχειρήσεων. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προχωρώντας στο πρόγραμμα Australian Broadband Guarantee (ABG), ανέλαβε την πρωτοβουλία να βοηθήσει τις εγκαταστάσεις μικρών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ανεξάρτητα από το που βρίσκονται. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο εγκαταστάσεις που ήταν ανίκανες να έχουν πλέον πρόσβαση στις εμπορικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας.
Έχοντας ως στόχο λοιπόν αυτό, ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία, στο τέλος του 2010, ένα πρόγραμμα γνωστό ως «Πρόγραμμα των Έξυπνων Δικτύων». Το πρόγραμμα αυτό είχε δύο ευδιάκριτους σκοπούς: α) τις καινοτόμες υπηρεσίες και β) την ευρυζωνική ανάπτυξη. Για τις καινοτόμες υπηρεσίες συγχρηματοδότησε 26 προγράμματα τα οποία παρέδωσαν βελτιωμένες υπηρεσίες με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της κυβέρνησης και των κοινωνικών υπηρεσιών. Αντίστοιχα για την ευρυζωνική ανάπτυξη συγχρηματοδότησε διευθυντές για κάθε κράτος και 16 ανώτερους υπαλλήλους σε ολόκληρη την Αυστραλία οι οποίοι θα βοηθούσαν στη βελτίωση των επιδεξιοτήτων, των ικανοτήτων και των επιχειρηματικών πρακτικών μέσα στις κοινότητες. Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 275 εκατομμύρια δολάρια, ποσό στο οποίο συνέβαλε και ο οργανισμός Commonwealth με συμβολή 105 εκατομμυρίων ενώ τα υπόλοιπα συγκεντρώθηκαν από άλλες οργανώσεις.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έπειτα ανήγγειλε ότι θα ίδρυε μία νέα επιχείρηση για να σχεδιάσει, να χτίσει και να ενεργοποιήσει ένα νέο μεγάλο εθνικό δίκτυο ευρέως φάσματος. Η επιχείρηση αυτή ονομαζόταν NBN Co Ltd. Το NBN θα γίνει η μεγαλύτερη επένδυση υποδομής που έχει γίνει ποτέ από αυστραλιανή κυβέρνηση και θα συνοδευτεί από ιστορικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Στόχος της επιχείρησης είναι η παροχή σύνδεσης ?fibre to the premise? η οποία θα παρέχει ευρυζωνικές ταχύτητες μέχρι 100Mbit/sec στο 93% των αυστραλιανών σπιτιών, σχολείων και επιχειρήσεων. Για όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ένας συνδυασμός σταθερών, ασύρματων και δορυφορικών τεχνολογιών θα παράσχει τις μέγιστες ταχύτητες, τουλάχιστον δηλαδή 12Mbit/sec.
Είναι σαφές λοιπόν πως το NBN αποτελεί τη μεγαλύτερη κυβερνητική επένδυση στα μέχρι τώρα χρόνια της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει μία εθνική μελέτη εφαρμογής δικτύων ευρέως φάσματος η οποία εξετάζει τους στόχους της για την κάλυψη, την εμπορικότητα και τον ανταγωνισμό καθώς και όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις όσον αφορά το NBN ?την ιδιοκτησία και τη δομή του- καθώς και τρόπους για να προσελκυστεί η επένδυση ιδιωτικού τομέα και η μακροπρόθεσμη ιδιωτικοποίηση του.
Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την κυβερνητική πρωτοβουλία να παρουσιάσει το NBN είναι:
-Τον Ιούνιο του 2011 η NBN Co ανήγγειλε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συμφωνίες οι οποίες καθορίζουν τους οικονομικούς επικεφαλείς για τη συμφωνία που υπογράφτηκε με κάθε λεπτομέρεια με την κυβέρνηση. Στη συμφωνία αυτή υπάρχουν οικονομικά δεσμευτικές συμφωνίες για την αναθεώρηση από την επιτροπή ανταγωνισμού, την καταναλωτική προμήθεια καθώς και την έγκριση μετοχών.
-Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός επικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας της Αυστραλίας προώθησαν τις πρώτες υπηρεσίες ηπειρωτικών χωρών στην περιφερειακή πόλη Armidale. Η υπηρεσία αυτή θα συνδέσει πάνω από 4882 εγκαταστάσεις με μία σύνδεση ινών. Η Armidale είναι από τις πέντε πρώτες περιοχές όπου το NBN ξεδιπλώνεται στην ηπειρωτική χώρα της Αυστραλίας.
-Στις 6 Μαΐου ο οργανισμός NBN ανήγγειλε την προσωρινή δορυφορική λύση, λύση η οποία φέρνει προς συζήτηση την εισαγωγή των ενισχυμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε εκείνους που το χρειάζονται πολύ.
-Στις 28 Απριλίου του ίδιου έτους, ο οργανισμός NBN ανήγγειλε την έναρξη της επόμενης φάσης κατασκευής σε επτά κοινότητες της Τασμανίας, συμπεριλαμβανομένου των: Deloraine, Kingstown, GeorgeTown, Sorell, ST Helens, Triabunna, και Hobart. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα συνδέει πάνω 11.100 σπίτια και επιχειρήσεις.
-Στις 12 Απριλίου η νομοθεσία για να παρέχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το εθνικό δίκτυο NBN μπήκε σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτή το NBN θα λειτουργεί ως μόνη, ανοικτή και αμερόληπτη βάση πρόσβασης. Αυτό θα μπορέσει να παράσχει μία πλατφόρμα για πιο ισχυρό λιανικό ανταγωνισμό στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας.
-Στις 10 Φεβρουαρίου η NBN Co ανήγγειλε ότι έχει οριστικοποιήσει τους βασικούς εμπορικούς όρους για να γίνει αποδοτικότερη η παρουσίαση του NBN. Οι όροι αυτοί προετοίμαζαν το έδαφος για το NBN ώστε να καταφέρει να αφοπλίσει το δίκτυο χαλκού. Η κυβέρνηση επίσης δημοσίευσε το εταιρικό σχέδιο του NBN μέσα στο οποίο καθορίζονται και οι προσδοκίες της για την επιχείρηση. Η δημοσίευση αυτή αποτελεί και την απάντηση της στη μελέτη εφαρμογής.
-Οκτώβριος 2012. H NBN Co ανακοίνωσε την εκκίνηση κατασκευών για 165,00 κατοικιών στα πλαίσια του NBN, μένοντας εντός στόχου να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή 758,000 κατοικιών μέχρι το τέλος του χρόνου.
-Νοέμβριος 2012. Ανακοίνωση εννέα από τους δέκα δορυφορικούς σταθμούς. Οι σταθμοί αναμένεται να λειτουργήσουν το 2015 και θα βοηθήσουν την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες 12 Mbps σε απομακρυσμένες περιοχές.
-Ιανουάριος 2013. Το πρόγραμμα ΝΒΝ ανακοινώνει τα πρώτα σχέδια για ασύρματο σταθερό δίκτυο στην Νότια Αυστραλία. Τους επόμενους μήνες, ΝΒΝ θα διαβουλευτούν με τοπικούς παράγοντες για την επιλογή κατάλληλων τοποθεσιών για τις απαραίτητες υποδομές. Το πρόγραμμα τοποθετεί την λειτουργία των υπηρεσιών στα μέσα του 2014, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή του σχεδιασμού.
-Φεβρουάριος 2013. Το πρώτο δίκτυο υπηρεσιών οπτικών ινών ΝΒΝ ξεκίνησε να λειτουργεί στο Hobart, Tasmania. Περίπου 1800 κατοικίες και εταιρείες μπορούν πλέον να συνδεθούν, με την ολοκλήρωση να έχει προγραμματιστεί μέσα στο 2013. Η κάλυψη ολόκληρης της πολιτείας αναμένεται το 2015.
-Μάρτιος 2013. Το ΝΒΝ σύναψε συμβόλαιο για την υλοποίηση δύο δορυφόρων επόμενης γενιάς για την παροχή υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικότητας σε Αυστραλούς που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Αποτελεί το τελευταίο βήμα για την εξασφάλιση πως οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στις περιοχές αυτές μέχρι τα μέσα του 2015.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα του NBN δικτύου τα οποία είναι:
-καλύτερη ιατρική περίθαλψης
Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς που πιθανόν χρειάζονται χωρίς να πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Οι αυστραλιανοί θα επωφεληθούν από καλύτερα ενημερωμένες διαγνώσεις, στοχευόμενη θεραπεία και διαχείριση ασθενών οι οποίες θα γίνονται με απευθείας συνεργασία μεταξύ ειδικών στην υγεία καθώς και της στιγμιαίας μετάδοσης διαγνωστικών εικόνων με τη βοήθεια ακτινών Χ.
-Ενίσχυση της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ισχυρή online παρουσία, γίνονται ακόμα πιο ανταγωνιστικές σε ένα παγκόσμιου επιπέδου συνδεδεμένο κόσμο. Στο μέλλον το ταξίδι στη δουλειά και σε ολόκληρη τη χώρα θα αντικατασταθεί όλο και περισσότερο από ψηφιακές εφαρμογές. Επιπλέον η οκτάχρονη κατασκευή του NBN, θα απαιτήσει κατά μέσο όρο 25.000 θέσεις εργασίας το χρόνο οξύνοντας με αυτό τον τρόπο το ύψος της δραστηριότητας.
-Σύνδεση κοινοτήτων μεταξύ τους
Παρέχοντας τις πληροφορίες, τα εργαλεία και την ικανότητα για την κοινωνική δικτύωση το NBN μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της απομόνωσης των ανθρώπων και να τους δώσει τη δυνατότητα να είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ικανοί να αλληλεπιδράσουν με τις κοινότητες.
Παράλληλα όμως με την δημιουργία και ανάπτυξη του NBN στην Αυστραλία βρίσκονται σε ισχύ και άλλα κυβερνητικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με την άνθιση της ευρυζωνικότητας. Μερικά από αυτά είναι:
-Ο αυστραλιανός ιστότοπος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Παρέχει τις πληροφορίες για τα απλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να προστατευτούν οι προσωπικές και οικονομικές on-line πληροφορίες.
-Εκπαίδευση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Η προσέγγιση της κυβέρνησης σε αυτό αναγνωρίζει το βασικό ρόλο των δασκάλων και των γονιών στην ασφάλεια των παιδιών σε ότι άφορα τον κυβερνοχώρο και τους παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες που βοηθούν σε αυτό το στόχο. Γίνεται σαφές μέσω αυτού πως δεν υπάρχει καμία λύση για την προστασία των παιδιών όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο και φαίνεται η ανάγκη για μία πολύπλευρη εκπαίδευση των νέων πάνω στην εκπαίδευση τους. Το 2009 δημιουργήθηκε μία συμβουλευτική ομάδα νεολαίας, γνωστή ως YAG, σχετική με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τμήμα του σχεδίου της ήταν πρωτοβουλίες επιβολής, φιλτραρίσματος, εκπαίδευσης και έρευνας νόμου. Η YAG παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση από την σκοπιά των νέων ενώ το πρώτο έτος αποτελείτο από 304 μαθητές και 15 σχολεία. Το 2011 η YAG παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο διαβουλεύσεων το οποίο περιελάμβανε μέχρι 1200 νέους και 120 σχολεία.
-Stay smart online alert services
Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν στους πολίτες και παρέχει ευκολονόητες πληροφορίες για τις πιο πρόσφατες απειλές καθώς και πιθανές λύσεις για να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει ο χρήστης. Κάθε συνδεδεμένος χρήστης μπορεί να λάβει προειδοποιήσεις είτε μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου είτε online.
-Σχέδιο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Το διαδίκτυο είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για όλους τους Αυστραλούς, ακόμα και για τα παιδιά. Είναι ένα αναπόστατο τμήμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και ένας απέραντος πόρος πληροφοριών, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Ενώ έχει δημιουργήσει ουσιαστικά οφέλη π.χ. για τα παιδιά, τα έχει από την άλλη εκθέσει σε διάφορους κινδύνους. Οι γονείς λοιπόν περιμένουν από την αυστραλιανή κυβέρνηση να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία τους. ΓιΆ αυτό το σκοπό η αυστραλιανή κυβέρνηση δέσμευσε 125,8 εκατομμύρια δολάρια για ένα σχέδιο ασφαλείας του κυβερνοχώρου με σκοπό να καταπολεμήσει τους κινδύνους και να βοηθήσει γονείς και εκπαιδευτικούς να προστατεύσουν τα παιδιά από το ακατάλληλο υλικό. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αυξανόμενη χρηματοδότηση προς τις δραστηριότητες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο, το φιλτράρισμα περιεχομένου καθώς και την επιβολή νόμου.
-Ψηφιακή πρωτοβουλία Κοινοτήτων
Σκοπός της είναι να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να κερδίσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη που παρέχονται από το NBN. Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα παράσχει 23,8 εκατομμύρια δολάρια για το λόγο αυτό. Το πρόγραμμα αυτό θα καθιερώσει ένα ψηφιακό κόμβο στις 40 πρώτες κοινότητες για να ωφεληθεί από το NBN. Οι ψηφιακοί κόμβοι θα παράσχουν με τη σειρά τους στους ντόπιους την ευκαιρία να βιώσουν online την τεχνολογία του NBN καθώς και τις υπηρεσίες του. Η Ψηφιακή πρωτοβουλία Κοινοτήτων συμβάλλει στο όραμα της Αυστραλίας οδηγώντας την στη σφαιρική ψηφιακή οικονομία μέχρι το 2020. Συγκεκριμένα αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να βρίσκεται η Αυστραλία στα πέντε πρώτα κράτη του ΟΟΣΑ όπου το ποσοστό των οικογενειών που έχουν συνδεθεί στο σπίτι είναι υψηλό.
-Ψηφιακό Επιχειρηματικό Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αυτό έχε ως σκοπό να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μη κερσοσκοπικές οργανώσεις να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες τους για απευθείας σύνδεση με το NBN. Για το έργο αυτό η κυβέρνηση θα διαθέσει 12,4 εκατομμύρια δολάρια. Το πρόγραμμα θα προσφέρει την κατάλληλη κατάρτιση καθώς και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΝΒΝ για να κάνουν καλύτερη χρήση των ευκαιριών, να διευθυνθούν οι υπάρχουσες διαδικασίες αποτελεσματικότερα και να επιτευχθούν οι οργανωτικοί στόχοι τους. Σκοπός τους είναι και σε αυτή την περίπτωση να βρίσκεται η Αυστραλία σε μία από τις πρώτες πέντε θέσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την απευθείας σύνδεση για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους και να επιτρέψουν την αύξηση των εργασιών.
-Ψηφιακό τοπικό κυβερνητικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να βελτιώσουν την online υπηρεσία τους και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη του NBN. Το κόστος του ανέρχεται στα 17,1 εκατομμύρια δολάρια και η κυβέρνηση θα παράσχει από την πλευρά της τη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να ενθαρρύνει μια μεγάλη αλλαγή βημάτων στην ποιότητα, τη διαθεσιμότητα και την ταχύτητα των τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα θα συμβάλλει στο στόχο ο οποίος είναι μέχρι το 2020 οι τέσσερις από τους πέντε Αυστραλούς να επιλέξουν να δεσμεύσουν μία υπηρεσία τύπου online από την κυβέρνηση.
-Ψηφιακή πρωτοβουλία περιοχών
Πρόκειται για μία τετραετή αυστραλιανή κυβερνητική πρωτοβουλία 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα αυτό υιοθετεί μία μέθοδο συνεργασίας για να βελτιώσει την εκπαίδευση, την υγεία και τις υπηρεσίες επειγόντων υπηρεσιών στις μακρινές αγροτικές περιοχές.

Χρήσιμες πηγές
http://www.nbn.gov.au/news-and-media/latest-news/nbn-rollout-news/
http://www.nbn.gov.au/
http://www.minister.dbcde.gov.au/media/media_releases/2011/148
http://www.telegeography.com/products/commsupdate/articles/2010/11/25/nbn-co-business-plan-details-expected-costs/