Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" | Παλαιότερες Ημερίδες | Παλαιότερες Ενημερωτικές Συναντήσεις με Φορείς | Παλαιότερες Ενημερωτικές Εκδηλώσεις στο Περίπτερο | Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις | Συνεντεύξεις

Εκδήλωση - Πάτρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Ημερίδα στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Ρίο με θέμα:

«Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές»

Κάντε κλικ για να δειτε: Πρόγραμμα - Παρουσιάσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008 στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Ρίο, η ημερίδα με θέμα "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές". Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) στα πλαίσια του έργου "Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές" (Interreg III/Ελλάδα-Ιταλία).

Η ημερίδα έγινε με τη συμμετοχή και παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας, των τηλεπικοινωνιακών παροχών αλλά και του κοινού, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για πολιτικές, στρατηγικές και πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί για την προώθηση της ευρυζωνικότητας διεθνώς.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως το σχέδιο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, το οποίο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, η σημασία της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών στη χώρα, η θετική επίδραση των νέων υπηρεσιών στη καθημερινή ζωή του πολίτη, παρουσιάσθηκαν καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία καθώς και επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να υιοθετηθούν για την αξιοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών.

Στην εκδήλωση μοιράστηκε από το ΕΑΙΤΥ, υλικό προώθησης της ευρυζωνικότητας (ενημερωτικά δίπτυχα, μπλοκ, στυλό). Το πρόγραμμα περιλάμβανε 2 συνεδρίες και συνολικά μίλησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους 9 ομιλητές. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απεύθυναν, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έστειλε επιστολή καθώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση καθώς και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας κος Κατσιφάρας εκπροσωπώντας την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Αχαϊας κο. Γιώργο Παπανδρέου. Ο κος Κατσιφάρας στον χαιρετισμό του μίλησε για την σημασία της ευρυζωνικότητας, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στην ανάπτυξη, στις ίσες ευκαιρίες, στην παιδεία και την υγεία ενώ τόνισε την υστέρηση της χώρας στον τομέα της ευρυζωνικότητας και την ανάγκη για πολιτική βούληση προκειμένου να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερα βήματα και να συντονιστούμε με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της πρώτης συνεδρίας αφορούσε τις Στρατηγικές για την Ευρυζωνικότητα. Τη συνεδρία άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δρ. Γιώργος Αναστασόπουλος, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά στην Περιφέρεια το μεγάλο έργο των οπτικών ινών που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κο. Χατζηδάκη και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κο. Αλογοσκούφη. Ο κος Αναστασόπουλος παρουσίασε αναλυτικά το έργο των οπτικών ινών, το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για την ολοκλήρωση του, τις προκλήσεις και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση του ενώ παράλληλα τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο θα συντελέσει στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης αλλά και μεταξύ των αστικών κέντρων και της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, κος Νικόλαος Κάκαρης, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα, την εξέλιξη των ευρυζωνικών συνδέσεων, τις τεχνολογικές τάσεις, την πρόοδο των Περιφερειών της χώρας τα τελευταία χρόνια καθώς και προβλέψεις για το μέλλον της ευρυζωνικής διείσδυσης τα επόμενα χρόνια. Η συνεδρία συνεχίστηκε με την ομιλία του εκπροσώπου του ΣΑΤΠΕ, κου Νικόλαου Βολάνη, ο οποίος παρουσίασε τις ρυθμιστικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάπτυξη δικτύων FTTx. Πιο συγκεκριμένα, ο κος Βολάνης παρουσίασε τα ρυθμιστικά πλαίσια για FTTx σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πρόσφατες συστάσεις της ΕΕ για τα δίκτυα επόμενης γενιάς καθώς και οικονομικά θέματα που σχετίζονται με αυτά τα δίκτυα. Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του Προϊστάμενου του Τμήματος Παρακολούθησης Αγοράς & Ανταγωνισμού της EETT, κου Μηνά Καρατζόγλου, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση της ευρυζωνικότητας το 2005 και τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ενώ έδωσε έμφαση στις δράσεις που υιοθετήθηκαν προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των ευρυζωνικών και να αυξηθεί τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως κύριο θέμα Βέλτιστες Πρακτικές για την Ευρυζωνικότητα. Τη συνεδρία άνοιξε η ομιλία του Πρόεδρου του ΕΔΕΤ Α.Ε., Καθ. Παναγιώτη Τσανάκα, ο οποίος παρουσίασε τη δράση του ΕΔΕΤ και το ρόλο του τόσο στη διασύνδεση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας όσο και της κοινότητας αυτής με αντίστοιχες του εξωτερικού. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι υποδομές και οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται καθώς και τα μελλοντικά σχέδια για την παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών. Η συνεδρία συνεχίστηκε με την ομιλία του Ερευνητή του Ε.Μ.Π, κου Θεόδωρου Καρούνου, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας του e-business forum σχετικά με την προοπτική του FTTH στην Ελλάδα. Ο κος Καρούνος παρουσίασε την κατάσταση σήμερα καθώς και τους στόχους της ομάδας εργασίας ενώ τόνισε πως η αλλαγή του παραδείγματος στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών είναι επιτακτική και έδωσε έμφαση στις προοπτικές που ανοίγονται από την ευρυζωνικότητα. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπεύθυνος Έργου, κος Χρήστος Μπούρας, ο οποίος παρουσίασε καλές πρακτικές στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που έχουν υλοποιηθεί στο διεθνές περιβάλλον. Ο κος Μπούρας μίλησε μεταξύ άλλων για του μύθους που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στον τομέα των ευρυζωνικών ενώ τόνισε και την σημασία του έργου των οπτικών ινών για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Ακολούθησε η ομιλία του Διευθυντή Ανάπτυξης Ευρυζωνικότητας Ελλάδας της ERICSSON ΕΛΛΑΣ Α.Ε., κου Κωνσταντίνου Ρογκάλα, ο οποίος παρουσίασε πετυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικών μοντέλων για την αξιοποίηση οπτικών ευρυζωνικών υποδομών ενώ δόθηκε έμφαση στην παρουσίαση του μοντέλου της Σουηδίας και της βιωσιμότητας του. Η δεύτερη συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του εκπροσώπου του ΟΤE, κου Νικόλαου Δροσόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τις τεχνολογικές υποδομές των δικτύων οπτικών ινών του ΟΤΕ στην Περιφέρεια Νότιας και Δυτικής Ελλάδας, τις τεχνολογικές τάσεις και τα επόμενα βήματα του οργανισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της ευρυζωνικότητας.

Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την ημερίδα ήταν ότι το μέλλον της ευρυζωνικότητας για την Ελλάδα είναι στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Ωστόσο, υπάρχει η ανάγκη για μέτρα που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να είναι αποτελεσματική μια τέτοια προσπάθεια. Η πολιτική βούληση αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία τέτοιων προσπαθειών καθώς η ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα είναι εξίσου δεδομένη και σημαντική όπως ακριβώς και στις άλλες χώρες. Χρειάζεται όραμα και προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Όλες οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο δικτυακό μας τόπο (http://interreg-broadband.cti.gr/).