Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Νέα & Newsletter

Νέα | Newsletter | Εγγραφή στο Newsletter

Δύσκολοι καιροί για τους ευρωπαϊκούς γίγαντες των τηλεπικοινωνιών

Στο παρελθόν είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο και έφεραν το όνομα της χώρας από την οποία κατήγοντο. Ομως, σε διάστημα οκταετίας μετά την απελευθέρωση του κλάδου και πέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση που τις έφερε κοντά στην κατάρρευση οι μεγάλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης αντιμετωπίζουν δύσκολους καιρούς. Η κρίση είναι περισσότερο εμφανής στην Τelecom Italia: O πρόεδρός της Μάρκο Τρονκέτι Πρόβερα παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού διαφώνησε με το κυβερνητικό πρόγραμμα για την αναδιοργάνωση της ζημιογόνου επιχείρησης. Το ενδιαφέρον του εν μέρει ήταν το πώς θα οδηγούσε την προβληματική αυτή επιχείρηση στην κερδοφορία. Ομως τα προβλήματα της Telecom Italia είναι τα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη: επιβράδυνση της ανάπτυξης στην κινητή τηλεφωνία, πτώση στις κύριες δραστηριότητες, ένταση των απειλών εκ μέρους των ανταγωνιστών, τεράστια χρέη και κυβερνητικές παρεμβάσεις.
«Τα οικονομικά δεν βελτιώνονται» λέει ο Στέφεν Πέντλαντ της εταιρείας συμβούλων Deloitte. Kαι συνεχίζει: «Οι γίγαντες θα παρουσιάσουν μικρότερα κέρδη από αυτά που είχαν εμφανίσει μέχρι τώρα». Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι τεράστιες αυτές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει παρεμφερείς στρατηγικές. Στην εγχώρια αγορά συνδυάζουν υπηρεσίες, όπως στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, προσβάσεις στο Διαδίκτυο και στην τηλεόραση, τις οποίες προσφέρουν σε «πακέτο». Και μεταφέρονται στο εξωτερικό για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, εισερχόμενες στις ξένες αγορές μέσω της κινητής τηλεφωνίας και των σύγχρονων δραστηριοτήτων της τεχνολογίας. Ως αποτέλεσμα αρχίζουν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη, νιώθοντας τα επακόλουθα αυτού του ανταγωνισμού.
Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό μιας πληθώρας αντιπάλων οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει μερίδιο στην εγχώρια αγορά της τάξης του 45%. Την εβδομάδα αυτή η Τelecom Italia συμφώνησε να αγοράσει μια επιχείρηση του κλάδου, την AOL Germany, έναντι 674 εκατομμυρίων ευρώ. Η Deutsche Telekom έχασε ένα εκατομμύριο πελάτες στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 95% από τις 400.000 των ευρυζωνικών συνδέσεων που είχε ενεργοποιήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι οποίες πλέον διετέθησαν σε ανταγωνιστές της οι οποίοι θα τις μεταπωλήσουν. Ο Κάι Ούβε Ρίκε, επικεφαλής της εταιρείας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πρόγραμμα για την αναδιοργάνωσή της, με στόχο να μειώσει τις δαπάνες της και να αναπτύξει τη θυγατρική της στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική, την Τ-Mobile USA, η οποία θεωρείται κορωνίδα των περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Telekom.
Η France Telecom αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, παρόλο που η αντιμετώπισή τους είναι περισσότερο αποδοτική, εκ μέρους των ιθυνόντων της επιχείρησης. Εγκαινίασε εκ νέου τις υπηρεσίες της υπό το εμπορικό σήμα Orange, στη Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό. Με το ισχυρό αυτό σήμα και το «πακέτο» των υπηρεσιών στους κλάδους της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών υπηρεσιών της, η Orange αποτελεί απειλή για τους γίγαντες ανταγωνιστές της σε άλλες χώρες. Ο εγχώριος ανταγωνισμός, όμως, είναι σκληρός και οι αντιπαλοί της έχουν εξασφαλίσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 40%. H Neuf Cegetel, δεύτερος σε μέγεθος ανταγωνιστής στον κλάδο, σχεδιάζει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο το 20% και πλέον των μετοχών της, τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ η Iliad, μια νεόκοπη επιχείρηση, σχεδιάζει να επενδύσει περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών, τα προσεχή έξι χρόνια.
Η ισπανική Telefonica, αντιθέτως, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία γιατί έχει σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη χάρη στις εξαγορές της. Τους τελευταίους 18 μήνες εξαγόρασε την Ο2, τον πρώην ασύρματο «βραχίονα» της British Telecom που λειτουργεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Εξαγόρασε, επίσης, το 51% του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της Τσεχίας, καθώς επίσης καί μετοχικά μερίδια σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική. Στην εγχώρια αγορά, η Τelefonica αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό των καλωδιακών εταιρειών και επί πλέον της France Telecom, η οποία πέρυσι εξαγόρασε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Amena. Παρά το γεγονός αυτό, η Telefonica εξακολουθεί να κατέχει το κυρίαρχο 66% στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και το 69% στην αγορά των ευρυζωνικών δικτύων.
Στη Βρετανία η British Telecom τα κατάφερε αρκετά καλά με την πώληση των ευρυζωνικών δικτύων σε πελάτες της στην εγχώρια αγορά και άλλες επιχειρηματικές της δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Πηγή: Καθημερινή
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ