Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Νέα & Newsletter

Νέα | Newsletter | Εγγραφή στο Newsletter

Ελπίδες ανάκαμψης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες

Οι προβλέψεις με βάση τα στοιχεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών για την εξέλιξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών φαίνεται να είναι το μοναδικό, αυτή τη στιγμή, σημείο αισιοδοξίας για τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη σταθερή τηλεφωνία και το Internet.

Το θέμα αφορά ουσιαστικά στην επιβίωση όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ, ο οποίος, όπως δείχνουν οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά, μόνον αν αναπτύξει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες ικανοποιητικά, θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα σημαντικό μέρος του σημερινού μεριδίου του.

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη των 15, που αφορούν στη θέση που τείνουν να καταλάβουν σε σχέση με τα συνολικά έσοδα των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας και Internet οι ευρυζωνικές υπηρεσίες:

Το 2004, τα συνολικά έσοδα ήταν 109 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από φωνή και μη ευρυζωνικές υπηρεσίες να έχουν διαμορφωθεί σε 86 δισ. ευρώ και τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες συν τις υπηρεσίες Internet στα 23 δισ. ευρώ.

Το 2007, η πρόβλεψη είναι ότι τα συνολικά έσοδα θα είναι 110 δισ. ευρώ (πολύ μικρή μεταβολή), με τα έσοδα από φωνή και μη ευρυζωνικές υπηρεσίες να μειώνονται σε 75 δισ. ευρώ και τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες συν τις υπηρεσίες Internet να αυξάνονται σε 35 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες και Internet προβλέπεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το 2010, στα 49 δισ. ευρώ, σε σύνολο 114 δισ. ευρώ (και πάλι πολύ μικρή μεταβολή των συνολικών εσόδων, καθώς συνυπολογίζεται και η αποκαλούμενη υποκατάσταση της σταθερής τηλεφωνίας από την κινητή), ενώ τα έσοδα από φωνή και μη ευρυζωνικές υπηρεσίες μειώνονται σε 65 δισ. ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να «τρέξει» στον τομέα αυτόν συνολικά, αφού βεβαίως προηγουμένως αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Σήμερα, κατέχουμε την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 25, αναφορικά με τη διείσδυση των ευρωζωνικών υπηρεσιών (0,3% όταν ο μέσος όρος είναι 8%). Τον προσεχή Μάιο, πρόκειται η Ε.Ε. να προβεί στον επανασχεδιασμό των στόχων της Λισαβόνας και ως νέος στόχος που θα τεθεί είναι να φθάσει η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στα κράτη-μέλη το 50% έως το 2010!

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ και διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Π. Τζωρτζάκης, έθεσε τον εξής προβληματισμό: Πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρυζωνικότητα, όταν η διείσδυση του κλασικού Internet βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα (και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη).

Στο πλαίσιο του προβληματισμού αυτού, πρόσφατη συνολική για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ομιλία του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ , Μ. Γιακουμάκη, έθιξε ορισμένα σημεία, ουσιαστικά και όχι χιλιοειπωμένα, για τις αιτίες της καθυστέρησης που παρουσιάζεται στη χώρα, αναφορικά με την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών:

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι η έλλειψη ανταγωνισμού στις υποδομές επηρεάζει αρνητικά τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και τη μεσομακροπρόθεσμη λειτουργία του ανταγωνισμού στη σταθερή τηλεφωνία και πρόσθεσε: «Στο χώρο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν επαρκούν οι ωραίες ιδέες.

Απαιτείται σύμπραξη διαφορετικών εταιρειών σε μακροχρόνια βάση. Χρειάζονται, πίσω από τις επιχειρήσεις, στέρεοι και υγιείς χρηματιστηριακοί θεσμοί, ικανοί να καλύψουν τις τεράστιες κεφαλαιακές απαιτήσεις της νέας οικονομίας, και τραπεζιτικό σύστημα που θεωρεί τις επενδύσεις αυτές ίσης οικονομικής σημασίας με την κατασκευή δρόμων ή τη χρηματοδότηση οικοδομικής ή βιομηχανικής δραστηριότητας».

Ο κ. Γιακουμάκης έθεσε και ορισμένα ερωτήματα: «Είναι σε θέση το Χρηματιστήριο και το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει τις επικοινωνιακές επιχειρήσεις; Ποια είναι η αγορά από την οποία θα προέλθει η ζήτηση για αυτές τις νέες υπηρεσίες; Πόσο πραγματικά ελεύθερη είναι αυτή η αγορά;

Για παράδειγμα, στον τομέα της τηλεργασίας, πόσο ανοιχτός μπορεί να είναι ο ορίζοντας για σοβαρές επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων που θα ήταν οι αναμενόμενοι πελάτες των ευρυζωνικών υπηρεσιών, όταν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και οι ιδεολογικές αντιλήψεις μας για το τι είναι εργασία θέτουν σαφή εμπόδια στη γενικευμένη ανάπτυξη της εξ αποστάσεως απασχόλησης;».

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού διευθυντή τεχνικών θεμάτων του ΟΤΕ και διευθύνοντος συμβούλου της OTENet, Γ. Ιωαννίδη, το Μάρτιο, οι συνδέσεις ADSL ήταν περίπου 64.000, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε περίπου 2.000 αιτήσεις την εβδομάδα.

Ο Οργανισμός, που φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα αρχικά προβλήματα έλλειψης βασικής υποδομής, έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα προσβάσεων ADSL σε 204 κόμβους του δικτύου του πανελλαδικά, με περίπου 120.000 εγκατεστημένες πόρτες-παροχές. Καλύπτει δηλαδή το 65% του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ στόχος του είναι, στα τέλη του έτους, να έχει εγκατεστημένες 430.000 έως 630.000 παροχές.

Πηγή: Ναυτεμπορική