Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Νέα & Newsletter

Νέα | Newsletter | Εγγραφή στο Newsletter

Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας: Η απελευθέρωση θα βγάλει από την ψηφιακή υστέρηση την Ελλάδα

Να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ψηφιακής υστέρησης, ανοίγοντας την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καλεί την Ελλάδα η αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας επίτροπος κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ, τονίζοντας τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για την παραγωγικότητα, την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η επίτροπος επικρίνει την καθυστέρηση που υπήρξε στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς, ενώ επισημαίνει ότι ακόμη και σήμερα που η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει πλέον μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο οι προβλέψεις της δεν εφαρμόζονται. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κυρία Ρέντινγκ, είναι μια ερμητικά κλειστή αγορά που μπλοκάρεται από τον ΟΤΕ, ο οποίος ελλείψει μιας ισχυρής και ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής δεν αφήνει τον απαιτούμενο χώρο εισόδου στους ανταγωνιστές του.

- Το έλλειμμα παραγωγικότητας της Ευρώπης σε σχέση με εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών συχνά αποδίδεται στον χαμηλότερο βαθμό αξιοποίησης της τεχνολογίας. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

«Πάντα τονίζω στις ομιλίες μου ότι στην Ευρώπη μόλις το 50% της παραγωγικότητας οφείλεται στην πληροφορική και στις επικοινωνίες, την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 80%. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της ΕΕ δεν υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες με τον ρυθμό που το πράττουν οι ΜΜΕ των ΗΠΑ. Στις ευρωπαϊκές χώρες όπου αυτές οι τεχνολογίες είναι ανεπτυγμένες, και όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί, οι επιδόσεις είναι ακόμη καλύτερες από τις ΗΠΑ - μιλώ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία. Αυτές οι χώρες έχουν επίσης μεγάλη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Αυτά τα δύο πάνε μαζί, όπως άλλωστε και η εκπαίδευση, η έρευνα, οι ανοιχτές αγορές, ο ανταγωνισμός, οι χαμηλότερες τιμές, η μεγαλύτερη διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων, η αύξηση των εσόδων του κλάδου... Πρόκειται για έναν κύκλο που γυρίζει. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς τα υπόλοιπα».

- Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο για τη βελτίωση των ψηφιακών επιδόσεων της Ελλάδας;

«Οταν βρίσκομαι στη χώρα σας, πάντα τονίζω την ανάγκη εκπαίδευσης, της έρευνας και της απελευθέρωσης της αγοράς. Η Ελλάδα είναι σήμερα μακράν η τελευταία χώρα στην ευρωπαϊκή κατάταξη τόσο στη διείσδυση όσο και στην πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα - το γρήγορο Internet. Σήμερα ο μέσος όρος διείσδυσης στην ΕΕ είναι 15%. Στην Ελλάδα δεν αγγίζει ούτε το 3%, ενώ οι καλύτερες επιδόσεις κάποιων χωρών πλησιάζουν το 30%. Βλέπετε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση, η οποία έχει πολλά να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι τελείως κλειστή, την μπλοκάρει ο ΟΤΕ. Πρόκειται για μια εταιρεία με δεσπόζουσα θέση και για μια αγορά που δεν δίνει ευκαιρίες πρόσβασης σε άλλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προωθηθεί η ευρυζωνικότητα, αλλά το άνοιγμα της αγοράς είναι προαπαιτούμενο. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή έγκαιρα, ούτε και εφαρμόζονται οι συνταγές που θα έλυναν τα προβλήματα. Και τώρα που επιτέλους υπάρχει η νομοθεσία, δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά οι θεραπείες για την αλλαγή της κατάστασης. Οσο η αγορά παραμένει κλειστή, ό,τι πολιτικές και αν εφαρμόσετε δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

- Σε τι είδους θεραπείες αναφέρεστε;

«Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στους κυρίαρχους παίκτες της αγοράς κάποιους όρους, ώστε να αφήνουν χώρο για την είσοδο νέων παικτών και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται ισχυρές ρυθμιστικές αρχές που να είναι ανεξάρτητες από τη βιομηχανία και την κυβέρνηση. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση του ελεύθερου ανταγωνισμού. Το λέω ξεκάθαρα στις ομιλίες μου, το είπα και στον Πρωθυπουργό. Βλέπετε, όλα κάνουν κύκλο, και αν υπάρχουν κάπου εμπόδια τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για παράδειγμα, οι εναλλακτικοί πάροχοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα αλλά δεν έχουν, οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν αυτόματα τον αριθμό του τηλεφώνου τους σε άλλον πάροχο αυτόματα, αλλά περιμένουν τρεις μήνες για τη μεταφορά του συμβολαίου».

- Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει την αποτελεσματική αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Ευρώπη;

«Ολες οι πολιτικές μας στο πεδίο των ρυθμίσεων λειτουργούν προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης, που σημαίνει ότι στοχεύουν στο άνοιγμα της αγοράς και της εδραίωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε ότι όπου υπάρχει ανοιχτή αγορά και λειτουργεί ο ανταγωνισμός η παραγωγικότητα, τα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία είναι υψηλά. Οπου αυτό δεν συμβαίνει, δυστυχώς έχουμε αποτελέσματα όπως αυτά που παρουσιάζει η Ελλάδα. Επιπλέον, έχουμε θέσει σε εφαρμογή νέες πολιτικές ώστε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις. Κατευθύνουμε διαρθρωτικά κονδύλια προς τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών. Επίσης προωθούμε πολιτικές για τον "ηλεκτρονικό αλφαβητισμό", την ικανότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου όπως γνωρίζετε επίσης η Ελλάδα είναι τελευταία, όπως άλλωστε και στην αξιοποίηση των ευρυζωνικών δικτύων στα σχολεία - αλλά πώς να γίνει αυτό αν δεν διαθέτουν καν ευρυζωνική σύνδεση; Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος, όπου αυτά τα στοιχεία λειτουργούν ως εμπόδια για την ανάπτυξη. Η πολιτική μας επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα εμπόδια, διότι επιθυμούμε να δούμε τις χώρες της Ευρώπης να φθάνουν τις επιδόσεις των καλύτερων χωρών μας, οι οποίες είναι παγκόσμιες ηγέτιδες σε αυτόν τον τομέα».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ Online
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ