Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Νέα & Newsletter

Νέα | Newsletter | Εγγραφή στο Newsletter

Συμπεράσματα του ΟΟΣΑ για την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ευρυζωνικότητα τον Ιουνιο του 2007 τα δεδομένα που προέκυψαν για την Ελλάδα είναι τα εξής:


Ευρυζωνική διείσδυση

Η Ελλάδα με ποσοστό ευρυζωνικής διείσδυσης 7,1% (Εικόνα 2) βρίσκεται στην 27η (μεταξύ 30 χωρών) θέση ξεπερνώντας μόνο τη Σλοβακία, την Τουρκία και το Μεξικό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΕΤΤ, το ποσοστό διείσδυσης στο τέλος Σεπτεμβρίου αναφέρεται στο 8,1%, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι γενικότερα ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος ευρυζωνικής διείσδυσης του ΟΟΣΑ είναι στο 18,8%. Επιπλέον το ποσοστό της ευρυζωνικής διείσδυσης στην Ελλάδα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκε κατά 4,38% καταλαμβάνοντας την 18η θέση ανάμεσα στις χώρες του OECD, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (4,21%) ενώ ο συνολικός μέσος όρος ήταν 3,65% (Εικόνα 3). Η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία ήταν οι χώρες εκείνες που παρουσίασαν αύξηση πάνω από 6%. Επίσης, η χώρα βρίσκεται στην εικοστή πέμπτη θέση από τις τριάντα χώρες που εξετάζει ο ΟΟΣΑ όσον αφορά το σύνολο των συνδρομητών ευρυζωνικών συνδέσεων (Εικόνα 1). Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των ευρυζωνικών συνδρομητών στην Ελλάδα αφορά μόνο συνδέσεις DSL. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσει κανείς πως παρά την αύξηση στα ποσοστά διείσδυσής της, η διαφορά της Ελλάδας από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (Εικόνα 4) παραμένει σημαντικά μεγάλη, γεγονός που υποδεικνύει πως οι προσπάθειες που γίνονται δεν επαρκούν.






Εικόνα 1. Συνολικός αριθμός ευρυζωνικών συνδρομητών ανά χώρα




Εικόνα 2. Αριθμός ευρυζωνικών χρηστών ανά 100 κατοίκους




Εικόνα 3. Ποσοστό ετήσιας αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης ανά χώρα




Εικόνα 4. Διαφορά ευρυζωνικής διείσδυσης της Ελλάδας από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ



Χρήση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα σε 27 χώρες σχετικά με την ευρυζωνική διείσδυση των επιχειρήσεων που έχουν περισσότερες από 10 εργαζόμενους. Η ευρυζωνική διείσδυση στα νοικοκυριά φτάνει στο 3,8%, ποσοστό που αφήνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (Εικόνα 5). Σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικά και με το αντίστοιχο μέσο όρο για τις 25 χώρες της Ε.Ε. που είναι στο 31,7%.




Εικόνα 5. Κατάταξη των χωρών σε σχέση με την ευρυζωνική διείσδυση στα νοικοκυριά.



Τιμές

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Οκτωβρίου παρατηρείται ότι αυξάνεται η διείσδυση και μειώνεται το κόστος. Το μέσο μηνιαίο κόστος για μια ευρυζωνική σύνδεση στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ταχύτητας είναι στα 40,93 δολάρια, ενώ το μέσο μηνιαίο κόστος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στα 49 δολάρια (Εικόνα 6). Ωστόσο, οι ταχύτητες σύνδεσης δεν είναι εξίσου υψηλές σε σχέση με τις ταχύτητες που παρέχονται στις υπόλοιπες χώρες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση με μέσο μηνιαίο κόστος 29,13 δολάρια ανά Mbps όταν ο μέσος όρος στα μέλη του ΟΟΣΑ είναι στα 18 δολάρια (Εικόνα 7), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι ακόμα ακριβή όσον αφορά την ευρυζωνικότητα.




Εικόνα 6. Κατάταξη των χωρών σε σχέση με το μηνιαίο κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων




Εικόνα 7. Κατάταξη των χωρών σε σχέση με το μηνιαίο κόστος ανά Mbps



Υπηρεσίες και Ταχύτητες

Η μέση ταχύτητα download στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 13,7 Μbit το δευτερόλεπτο (Mbit/s). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με μέση ταχύτητα download στα 6,575 (Mbit/s). Οι ταχύτητες που προσφέρουν οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικών ινών είναι κατά πολύ υψηλότερες. Κατά μέσο όρο η ταχύτητα download στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 77,1 Mbit/s, πολύ υψηλότερη από τα 9 Mbit/s των DSL και τα 8,6 Mbit/s των καλωδιακών συνδέσεων.



Συμπερασματικά

Η Ελλάδα παρά τη σημαντική πρόοδο που παρουσιάζει στο ρυθμό αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης, δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και βρίσκεται ακόμα στην ουρά της κατάταξης των 30 χωρών. Η χρήση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ακόμα πολύ μικρή και ειδικότερα στα νοικοκυριά το ποσοστό είναι απογοητευτικό (3,8%) σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ (31,7%). Οσον αφορά το κόστος, η Ελλάδα φαίνεται ακόμα ακριβή όσον αφορά την ευρυζωνικότητα ενώ και οι παρεχόμενες ταχύτητες και υπηρεσίες είναι κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η χώρα πρέπει να κάνει μεγάλα άλματα για να προλάβει την επίσης αλματώδη πρόοδο των άλλων χωρών και να κλείσει την ψαλίδα.

Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται τα στοιχεία της ευρυζωνικής διείσδυσης για τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2003 μέχρι σήμερα ενώ o Πίνακας 2 δείχνει την απόκλιση της Ελλάδας από το μέσο όρο τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της ΕΕ. Η απόκλιση αυτή παρουσιάζεται γραφικά και στην Εικόνα 8.




Πίνακας 1. Στοιχεία ευρυζωνικής διείσδυσης από 2003-2007


Παρατηρήσεις:
1. Τα στοιχεία για τον ΟΟΣΑ προκύπτουν από το δικτυακό τόπο του ΟΟΣΑ
2. Τα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση προκύπτουν από το COMMUNICATIONS COMMITTEE της ΕΕ
3. Τα στοιχεία για την Ελλάδα προκύπτουν από το COMMUNICATIONS COMMITTEE της ΕΕ




Πίνακας 2. Απόκλιση της Ελλάδας άπό το μέσο όρο ΟΟΣΑ και ΕΕ




Εικόνα 8. Απόκλιση της Ελλάδας άπό το μέσο όρο ΟΟΣΑ και ΕΕ