Νέα 26/08/21: Ο Τηλελιμένας Plana της United Group έλαβε πλήρη πιστοποίηση βαθμίδας 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλελιμένων (WTA)     | |    06/08/21: Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα     | |    30/07/21: COSMOTE: Λύσεις για Internet χωρίς σταθερή γραμμή σε όλη την Ελλάδα     | |    28/07/21: COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά     | |    27/07/21: Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas     | |    26/07/21: Η Logicom Solutions μετατρέπει την Πάφο σε «έξυπνη πόλη»     | |    23/07/21: Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία     | |    21/07/21: Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2020-2021     | |    20/07/21: Με την υποστήριξη του Δικτύου Νέας Γενιάς της WIND η αντιμετώπιση ατυχημάτων στις παραλίες     | |    19/07/21: Η Hewlett Packard Enterprise επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο 5G λύσεων με την αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης 5G     | |   

Νέα & Newsletter

Νέα | Newsletter | Εγγραφή στο Newsletter

Τηλεπικοινωνίες: Στάση επενδύσεων εν αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου

Φειδωλές στις ανακοινώσεις τους για τα επενδυτικά τους σχέδια, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, είναι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και ο ΟΤΕ σε αντίθεση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Οι Tellas, Forthnet και Lannet οι εταιρείες δηλαδή που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των εναλλακτικών με βάση τα έσοδά τους με τις δύο τελευταίες να είναι και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο (στο Χ.Α. είναι εισηγμένη η μητρική της Tellas, η ΔΕΗ) αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν το επενδυτικό τους πλάνο για φέτος ή για άλλη, μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
Αποφεύγουν δηλαδή να ανακοινώσουν επίσημα τόσο το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν όσο και το τι θα αφορούν.

Η Lannet σημειώνει ότι οι μελλοντικές επενδύσεις της είναι υπό διαμόρφωση, καθώς εξετάζονται και από τα στελέχη της σουηδικής Swedte η οποία συμμετέχει πλέον και στη διοίκησή της.

Η Forthnet αναφέρει ότι την τελευταία τριετία οι επενδύσεις της ήταν περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2005 δηλώνει γενικά ότι θα προβεί σε επενδύσεις που θα κρίνει απαραίτητες για να πετύχει τους στόχους της. Ως παράδειγμα παραθέτει την πρόσφατη κίνησή της να θέσει σε πλήρη λειτουργία ένα νέο ιδιόκτητο, ενσύρματο κύκλωμα STM1 (155 Mbps), ενώ μέσα στο Μάρτιο, πρόκειται να θέσει σε πλήρη λειτουργία 4 επιπλέον ιδιόκτητα ενσύρματα κυκλώματα των 155 Mpbs το καθένα.

Η Tellas επίσης αναφέρεται μόνον στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα και είναι ύψους 85 εκατ. ευρώ.

Αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τις κυρίαρχες εκτιμήσεις των στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς η στάση αυτή των εταιρειών καταδεικνύει και την αβεβαιότητα που επικρατεί γενικότερα στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κεφάλαια για τις επενδύσεις, αλλά ούτε και φαίνεται να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς επιχειρηματικές συμφωνίες ικανές, όπως προσδοκάται, να αλλάξουν το κλίμα.

Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών καθυστερεί την κατάθεση τού νομοσχεδίου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και έτσι σε εκκρεμότητα βρίσκονται διάφορες αναγκαίες για να λειτουργήσει η αγορά ρυθμίσεις (π.χ. για τη συνεγκατάσταση ή για τα δικαιώματα διέλευσης).

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί συμβάλλει σημαντικά στην καθυστέρηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στη χώρα και είναι άγνωστο το πότε θα αντιστραφεί.

Ο ΟΤΕ

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και ο ΟΤΕ η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες γενικότερα, επίσης αποφεύγει να δημοσιοποιήσει το επενδυτικό του πλάνο για φέτος, κάτι πάντως που κυρίως οφείλεται στις γνωστές δικές του εσωτερικές «αδυναμίες».

Πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο όμιλος ΟΤΕ πραγματοποίησε επενδύσεις 884 εκατ. ευρώ. Ως μητρική εταιρεία οι επενδύσεις του ΟΤΕ ήταν 360 εκατ. και βεβαίως επρόκειτο για τη χρονιά όπου ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από τις υπόλοιπες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας, η Cosmoline, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επενδυτικό πλάνο ύψους 40 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία για την επέκταση του δικτύου της με τα 15 εκατ. ευρώ να αφορούν το 2005.

Η Vivodi έχει πλάνο επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ για το 2005 εκ των οποίων, όπως έχει ανακοινώσει, τα 10 εκατ. αφορούν τη δημιουργία μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών στην Αθήνα, καθώς και τη σχετική δικτυακή υποδομή για την παροχή υπηρεσιών triple-play (τηλεφωνία, data, Internet & video).

Η Telepassport στο τριετές επιχειρησιακό της σχέδιο (2005 - 2007) έχει συμπεριλάβει συνολικές επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 5,5 εκατ. ευρώ αφορούν το τρέχον έτος. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών με αναβάθμιση των 34 κόμβων της και τη δημιουργία 16 νέων.

Τέλος η Teledome σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ το 2005 για την ανάπτυξη του δικτύου της.

Η κινητή τηλεφωνία

Στο στρατόπεδο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας η Cosmote για το 2005 προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 160 με 180 εκατ. ευρώ, η Vodafone πάνω από 200 εκατ. ευρώ και η ΤΙΜ περίπου 141,3 εκατ. ευρώ.

Η Q - Telecom, επιχειρησιακή μονάδα της Info Quest για τις τηλεπικοινωνίες η οποία δραστηριοποιείται με έμφαση στην κινητή τηλεφωνία σχεδιάζει να επενδύσει 25 εκατ. ευρώ το 2005 για την ανάπτυξη του ραδιοδικτύου της κινητής, τις υποδομές για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, καθώς και την ανάπτυξη του δικτύου της σταθερής ασύρματης πρόσβασης. Πρόσφατα επίσης έχει ανακοινώσει ότι σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο μέχρι το 2010 οι επενδύσεις της θα ανέλθουν σε 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική, 29/3/05