Νέα 11/06/21: Τηλεοπτική κάλυψη σε περιοχές χωρίς σήμα μέσω του gov.gr     | |    11/06/21: Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τον καθορισμό Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας     | |    07/06/21: Η WIND εντάσσει την τεχνολογία NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) στο δίκτυο της     | |    04/06/21: To 5G μας συστήνει τις έξυπνες πόλεις -Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο μέλλον;     | |    03/06/21: Πώς το 5G θα αλλάξει τις μετακινήσεις για πάντα     | |    02/06/21: Ανοικτός διαγωνισμός καινοτομίας 5G-LOGINNOV : Το 5G στην υπηρεσία της εφοδιαστικής αλυσίδας και των λιμένων     | |    28/05/21: Ο Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας ήταν η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μέσω 5G     | |    27/05/21: Η GSMA καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε άδεια χρήσης φάσματος ζώνης 6 GHz με στόχο να ενισχύσουν το 5G     | |    24/05/21: COSMOTE: πρωτοποριακή τεχνολογική λύση για την προστασία της άγριας πανίδας στην Ελλάδα     | |    21/05/21: Συμφωνία συνεργασίας Συμμετοχές 5G και Vantage Towers Greece     | |   

Έργα Ευρυζωνικότητας στην ΠΔΕ

Περιγραφή του έργου | Διεθνής εμπειρία | Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών στην ΠΔΕ | Διαβούλευση των ΜΑΝs των 8 Δήμων της ΠΔΕ | Επιχειρηματικά Μοντέλα Αξιοποίησης Υποδομών | Προτεινόμενα Επιχειρηματικά Μοντέλα | Ψηφιακό Υλικό

Διεθνής εμπειρία από έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών

Στη σελίδα αυτή επιχειρείται να γίνει αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας σε θέματα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών. Επίσης, επιχειρείται μια παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας σε θέματα που αφορούν το Κανονιστικό Πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα δίκτυα ευρυζωνικών υποδομών, καθώς και την ανάπτυξη Επειχηρηματικών Σχημάτων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και βιωσιμότητα τους.

Διεθνή εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών:

- Eμπειρία από τα δίκτυα οπτικών ινών που σχεδιάζονται στην Ιρλανδία

- Eμπειρία από τα δίκτυα οπτικών ινών που σχεδιάζονται στη Σουηδία

- Eμπειρία από τα δίκτυα οπτικών ινών που σχεδιάζονται στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή εμπειρία σε θέματα Κανονιστικών Πλαισίων:

- The Stokab Business Concept

- UTOPIA - Utah Telecommunication Open Infrastructure Agency

- Wellington Business Concept - New ZealandΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Στο πλαίσια του προγράμματος εθνικής ανάπτυξης της χώρας, επενδύθηκαν 200 εκατομμύρια Ευρώ για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε περιοχές όπου η αγορά δεν θα παρείχε παρόμοιες υποδομές. Το έργο βρίσκεται στη φάση εγκατάστασης της βασικής υποδομής σε 19 περιφέρειες (σε κάθε μεγάλη πόλη ένας οπτικός σκοτεινός δακτύλιος και σημεία διασύνδεσης με την λογική του ανοικτού δικτύου διαθέσιμο σε όλους). Έχει οριστεί η υποδομή με κάθε λεπτομέρεια και καθοδηγούνται οι περιφέρειες της χώρας κεντρικά. Δημιουργούν project managers σε κάθε μια από τις 19 περιφέρειες, εταιρίες με εγγυημένο rate of return 4-6% που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται για 20 χρόνια την υποδομή με συγκεκριμένους όρους και λεπτομέρειες. Η χρηματοδότηση είναι 90% από χρήματα της κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένων κοινοτικών) και 10% της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο είναι στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την εγκατάσταση Management Service Entity (κεντρικής εταιρείας διαχείρισης).

Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν future proof ευρυζωνική υποδομή πάνω στην οποία θα δραστηριοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι συνδεόμενοι στα σημεία παρουσίας των MAN. Πιστεύουν ότι το κέρδος για τη χώρα σε μια οικονομία υπηρεσιών κατά 70-80% από την ύπαρξη και μόνο των αναγκαίων ευρυζωνικών υποδομών είναι αρκετό (δεν προσβλέπουν σε άλλο κέρδος ούτε από την πώληση ούτε από την οποιαδήποτε επιχειρηματική συμμετοχή σε οτιδήποτε δημιουργηθεί πάνω στην υποδομή αυτή).

Σχετικό υλικό
National Developm. Plan Fiber Optic MANs [doc αρχείο]

Αρχή


ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Sollentuna

Πρόκειται για ένα δίκτυο οπτικών ινών το οποίο αναπτύχθηκε στην πόλη Sollentuna της Σουηδίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρυζωνικά δίκτυα στη Σουηδία. Περίπου 13000 από τα 24000 σπίτια και περισσότερες από 100 εταιρίες του δήμου είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο το οποίο προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες όπως IP Telephony, Video on Demand, Internet Access.

Σχετικό υλικό
Case Study Sollentuna [pdf αρχείο]

Hudiksvall

Ένα μικρότερο δίκτυο οπτικών ινών αναπτύχθηκε στην πόλη Hudiksvall. Το δίκτυο αυτό άρχισε να αναπτύσσεται πειραματικά το 1999 χρησιμοποιώντας την τότε πρωτοπόρα τεχνική FTTH (Fiber To The Home). Σήμερα το δίκτυο καλύπτει πάνω από 2000 σπίτια στο δήμο και αρκετές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Σχετικό υλικό
Case Study Hudiksvall [pdf αρχείο]
Αρθρο που παρουσιάζει το δίκτυο (δικτυακός τόπος Lightwave Europe)

Αρχή

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Wellington

Πρόκειται για ένα δίκτυο οπτικών ινών το οποίο αναπτύχθηκε στην πόλη Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Το δίκτυο αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία μιας ιδιωτικής εταιρίας (CityLink) και του δήμου του Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Το δίκτυο αυτό παρέχει στους πολίτες της πόλης Wellington πληθώρα υπηρεσιών αλλά δίνει και τη δυνατότητα σε μεγάλους εταιρικούς χρήστες αλλά και ISPs να ενοικιάσουν μέρος του δικτύου (σκοτεινές ίνες) με κοστοστρεφή τρόπο.

Ένα από τα καινοτόμα και άκρως ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του δικτύου, το οποίο και συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα του, είναι ότι χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους παθητικό και ενεργό εξοπλισμό (πχ Zebra on Linux) και όχι ακριβές εμπορικές δικτυακές συσκευές.

Σχετικό υλικό
Περισσότερα για το δίκτυο οπτικών ινών στην πόλη του Wellington της Νέας Ζηλανδίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για το δίκτυο που αφορούν την αρχιτεκτονική του και το επιχειρηματικό σχέδιο που ακολουθεί η κοινοπραξία προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δικτύου.

Αρχή

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

The Stokab Business Concept

Το Stokab είναι ένα δίκτυο οπτικών ινών το οποίο αναπτύσσεται στην περιφέρεια της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Πρόκειται για ένα δίκτυο που παρέχει τόσο εγγυήσεις υπηρεσιών όσο και υψηλά στάνταρ ασφάλειας στους χρήστες του.

Το δίκτυο οπτικών ινών αποτελείται μόνο από παθητικό εξοπλισμό (Dark Fibre Network) το οποίο παρέχεται με κοστοστρεφή τρόπο στους πελάτες / χρήστες που ζητούν πρόσβαση σε αυτό.
Το δίκτυο παρέχει πληθώρα υπηρεσιών με σημαντικότερη το γεγονός ότι οι πελάτες του μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και την τοπολογία του, εάν δηλαδή επιθυμούν δίκτυο αστέρα, δακτυλίου κτλ.

Στόχοι του δικτύου είναι η αύξηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Στοκχόλμης καθώς και η εισαγωγή καινοτόμων επικοινωνιακών τεχνολογιών στην πόλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο οπτικών ινών Stokab υπάρχουν διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του δικτύου: http://www.stokab.se.

Αρχή

UTOPIA - Utah Telecommunication Open Infrastructure Agency

Ο σκοπός του έργου είναι η δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία τηλεπικοινωνιακής υποδομής, η οποία δίνει σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση τη δυνατότητα να αποκτήσει λογικά κοστολογημένη πρόσβαση σε ένα δίκτυο ιδιαίτερα υψηλών ταχυτήτων, προσφέροντας ποικιλία υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών Internet, φωνής, τηλεόρασης, video- on- demand καθώς και πλήθος άλλων καινοτόμων υπηρεσιών. Το δίκτυο θα δημιουργηθεί με τεχνολογία οπτικών ινών.

Σχετικό υλικό
Δικτυακός τόπος (http://www.utopianet.org)
White Paper: Utah's Public-Private Fiber-to-the-Premises Initiative [pdf αρχείο]

Αρχή

Wellington Business Concept - New Zealand

Ένα από τα καινοτόμα και άκρως ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του δικτύου, το οποίο και συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα του, είναι ότι χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους παθητικό και ενεργό εξοπλισμό (πχ Zebra on Linux) και όχι ακριβές εμπορικές δικτυακές συσκευές.

Σχετικό υλικό
Περισσότερα για το δίκτυο οπτικών ινών στην πόλη του Wellington της Νέας Ζηλανδίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αρχή